Oglasi

Malmstroem upozorila na porast ekstremizma

Treba nam više evropskih vođa koji će se suprotstaviti rastućem ekstremizmu, kaže evropska komesarka za unutrašnje poslove.
Malmstroem je 2011. godine pokrenula Mrežu za jačanje svijesti o radikalizacijiAFP/Getty

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstroem upozorila je na porast nasilnog ekstremizma i pozvala zemlje članice Evropske unije (EU) da se suprostave populizmu i demagoškoj promociji koji predstavljaju temelj za ideološko nasilje.

"Nećemo poraziti nasilni ekstremizam bez rješavanja pitanja populističke i demogaške promocije, koja predstavlja uporište za ideološki motivirano nasilje. Od Drugog svjetskog rata ekstremističke i populističke snage nisu imale toliko utjecaja na nacionalne parlamente kao što ga imaju danas. Treba nam više evropskih vođa koji će se suprotstaviti rastućem ekstremizmu. Moramo smoći hrabrosti kako bismo zaštitili naše zajedničke evropske vrijednosti", rekla je ona na konferenciji za novinare u Briselu.

"Nasilni ekstremizam predstavlja veliku prijetnju za sigurnost građana EU-a. Terorističke prijetnje sada ne dolaze samo od organiziranih skupina, nego i od pojedinaca, koje je teže otkriti i čije je djelovanje teže predvidjeti", rekla je Malmstroem.

Pripremljeno 15 preporuka

U utorak će u Briselu biti održan sastanak na kojem će sudjelovati više ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa i na kojem će se razgovarati o tome kako EU može pojačati svoje instrumente za borbu protiv tih pojava.

Malmstroem je 2011. godine pokrenula Mrežu za jačanje svijesti o radikalizaciji, koja okuplja stručnjake i ljude koji direktno rade s ranjivim skupinama za koje postoji opasnost radikalizacije i pribjegavanja nasilju.

Oni su pripremili 15 preporuka koje će poslužiti kao osnova za raspravu na konferenciji.

Izvor: Agencije