Maloljetnici na tržištu rada

Međunarodna organizacija rada (ILO) navodi da širom svijeta radi više od 215 miliona djece. Mnogi su u azijsko-pacifičkoj regiji.

Filipini su jedna od zemalja sa zloglasnom reputacijom. Procjenjuje se da u toj zemlji radi više od tri miliona maloljetnika.

Jackson Pigera ima samo 14 godina i čeka da se stablo izreže kako bi mogao početi s radom.

Nelegalna sječa

Drveće je posječeno ilegalno. Za tri dolara dnevno Jackson i druga djeca nose panjeve do najbližeg šumskog puta radi daljeg transporta.

“Odlučio sam raditi jer moji roditelji ne mogu platiti školu. Ovako barem zarađujem nešto za hranu”, kaže Pigera.

Posao je težak. Ali, kako djecu plaćaju mnogo manje nego odrasle, veoma su tražena. A novac koji zarađuju njihovim porodicama znači mnogo.

“Ovu djecu zovu dječije tegleće životinje. ILO ovo naziva jednim od najtežih oblika dječijeg rada, a takvih maloljetnika širom zemlje ima na hiljade”, izvještava Jamela Alindogan sa Filipina.

Filipinska Vlada je obećala da će do 2016. godine ukinuti dječiji rad. Ali, djeca često rade u područjima daleko od vladavine prava.

Većina ih nema pristup osnovnoj zdravstvenoj brizi, a osnovno obrazovanje praktično ne postoji.

Želi postati vojnik

Corazon Soliman, ministrica za socijalnu zaštitu i razvoj, kaže: “Jedna kultura je osvojila porodicu, u kojoj je važno dobro zaraditi, makar na štetu djece. Potreban je zaista organiziran napor kako bi se osigurala održiva egzistencija ruralnim područjima.”

Ali, siromaštvo i dalje koči milione filipinskih porodica. Stopa nezaposlenih od sedam posto najviša je u jugoistočnoj Aziji, a djeca su često prisiljena napustiti školu kako bi zarađivala.

Jackson kaže da želi postati vojnik. Nada se da jednog dana neće više morati nositi teret siromaštva.

Izvor: Al Jazeera