Mamić ‘mali donator’ Kolinde Grabar-Kitarović

Zdravko Mamić potvrdio je da je dva puta bio "mali donator" kampanje hrvatske predsjednice, što je, kako je rekao, učinio iz simpatije (Marko Lukuni? / Pixsell)

Čelnik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivši izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić saopćio je danas da je aktuelnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović upoznao slučajno na nekom skupu u Briselu, a da joj je potom finansirao kampanju za predsjedničke izbore iz dva puta od po 1.400 eura.

Mamić je na konferenciji za novinare, nakon što je dao izjavu u USKOK-u, objasnio da je Grabar Kitarović kad ju je upoznao bila u Briselu pri NATO-u.

Mamić je rekao da je pozvan u USKOK da da izjavu u vezi sa naručenim atentatom na državnog tužioca Dinka Cviana, te da je on rekao da s tim nema nikakve veze.

Tužilaštvo, međutim, nije željelo da komentariše poziv Mamića.

“Družeći se sa njom u to vrijeme, Čičak (Ivan Zvonimir Čičak- predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora) i ja smo rekli da je ona naša heroina i da će biti predsjednica. Ona se nasmijala i rekla da je daleko od toga i da radi drugi posao. I gle čuda, ona se pojavila i postala predsjednica”, ispričao je Mamić novinarima.

Donirao iz simpatije

Potvrdio je da je dva puta bio “mali donator”, što je, kako je rekao, učinio iz simpatije.

“Ja to dnevno podijelim siromasima širom Hrvatske. Zašto jednoj dami ne bih dao 1.400 eura? To radi cijeli svijet. U jednom trenutku smo iz zahvalnosti rekli da idemo napraviti večeru za našu dušu. Kako je ona mogla znati za to tko je tamo pod istragom? Proveselili smo se i više se nismo vidjeli. Gdje je problem”, zapitao je Mamić.

O prijateljstvu s Mamićem oglasila se i hrvatska predsjednica koja je potvrdila da je on njen poznanik, da se sa njim srela na društvenom događaju i da to nije krila, te da je, kako je rekla, u  malom iznosu sponzorirao njenu kandidaturu.

“Ali, to nije bitno jer je bio jedan od mnogih, a ja sam bila najveći donator svoje kampanje. Prema svima se odnosim jednako. Nemam uticaj, niti bih njega ili bilo kog drugog protežirala  pred organima, ali isto tako kao predsjednica se moram držati stava da je svako nevin dok mu se ne dokaže suprotno”, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala da bi za nju bilo najlakše da se povede za javnom histerijom i optuži  Mamića javno kao i svi ostali.

“Neka institucije rade svoj posao, neću se miješati, ali štitit ću slobodu i integritet svakoga. Ne sjećam se kad sam zadnji put videla Mamića, a moram reći da sam na svoj rođendan lani bila u krugu svoje porodice u Briselu i to se može lako provjeriti”, rekla je Grabar Kitarović.

Izvor: Agencije