Mamićima određen jednomjesečni pritvor

Određen je jednomjesečni pritvor Zdravku i Zoranu Mamiću, izvršnom predsjedniku i treneru nogometnog kluba Dinamo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od bijega. 

Mamićima je određen pritvor nakon što su dovedeni na zagrebački Županijski sud.

Sutkinja istrage Erna Dražančić odlučila je da se Mamićima odredi istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na dokaze i svjedoke te ponoviti kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

“Odvjetnici Zdravka i Zorana Mamića su nudili jamčevinu, odnosno zalog na nekretnine Zdravka Mamića od 20 miliona kuna što je sutkinja odbila u ovom slučaju. Oni se sada pridružuju Damiru Vrbanoviću, čelniku Hrvatskog nogometnog saveza u istražnom pritvoru i narednih 30 dana će provesti iza rešetaka“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Ivan Čorkalo.

U prvom zahtjevu za određivanje istražnog zatvora, podnesenom prije njihova subotnjeg povrata u Hrvatsku i hapšenju na granici, USKOK je za Mamiće tražio pritvor i zbog opasnosti od bijega.

Mamići odbacili optužbe

Advokati braće Mamić izjavili su nakon ispitivanja u USKOK-u u subotu navečer kako se nadaju da bijeg više neće biti pritvorska osnova, tim više što je cijeli slučaj tempiran kada oni nisu bili u Zagrebu iako se znalo da su cijelo vrijeme na svojim radnim mjestima.

Novinarima okupljenima ispred USKOK-a kazali su nakon subotnjeg ispitivanja da su Mamići pred tužiocima porekli sve što im se stavlja na teret te dodali da ih USKOK tereti neutemeljeno, maliciozno i s političkim namjerama da ih se eliminira.

“Mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret. Vrlo je detaljno iznio svoju obranu. Objasnio je taj cijeli sustav transfera”, rekla je odvjetnica Zdravka Mamića, Jadranka Sloković, ističući da su Uskokove sumnje “rezultat apsolutnog nepoznavanja propisa” koji se odnose na nogometne transfere ali i manipuliranja činjenicama.

Kazala je i da za navodno mito poreznom službeniku, za što se tereti Zoran Mamić, nije bilo nikakvog razloga s obzirom da je riječ o novcu koji potiče iz pozajmice i koji je vraćen.

Smatra i da nije riječ o bezazlenom postupku, jer se Mamiće tereti za vrlo visoke iznose, ali da odbrana može dokazati da se ništa nije desilo na način kako to tumači USKOK.

O mogućem nuđenju kaucije na nedjeljnom ročištu pred sucem istrage, Sloković je kazala da će tek razmisliti kada vide šta će, u vezi istražnog zatvora, ponovno zatražiti USKOK.

Njen kolega Čedo Prodanović ranije je prigovorio načinu na koji tužilaštvom vodi postupak te utvrdio da je apsolutno promašen iznos za koji su braća Mamić, uz pomoć pritvorenog poreznika i čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, prema tvrdnjama USKOK-a oštetili nogometni klub Dinamo.

Vrbanović u Remetincu

Kazao je i da je njegov branjenik odbacio sve optužbe, ali nije želio reći je li odgovarao na pitanja istražioca koji su nakon njega ispitali Zdravka Mamića osumnjičenog da je iz Dinama nezakonito izvukao najmanje 15 miliona eura.

Mlađi brat Zoran, po tvrdnjama tužiteljstva, na tom je klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio sedam miliona eura.

Njihovu suosumnjičeniku, izvršnom predsjedniku HNS-a Damiru Vrbanoviću sutkinja je u subotu poslijepodne odredila mjesec dana istražnog zatvora.

Vrbanovićev advokat Darko Maržić najavio je da će već u ponedjeljak predati žalbu na rješenje sutkinje istrage.

Izvor: Al Jazeera i agencije