Manastir Ostrog, stub univerzalne vjere

Manastir Ostrog jedna je od najvećih crnogorskih svetinja koju svake godine posjeti na hiljade turista i vjernika svih religija i nacionalnosti.

Vjernici kažu da je manastir, smješten iznad Bjelopavlićke ravnice, simbol duhovnog mira koji je prevazišao okvire jedne vjere i postao svetištem cijelog Balkana.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović, Ostrog, “manastir ni na nebu, ni na zemlji”, na staroslavenskom jeziku znači utvrđenje.

Manastir je uklesan u visoke stijene, Ostroške grede, na putu Nikšić – Danilovgrad.

“Vjernici kažu, simbol vjere od kamena. Privlači vjernike svih konfesija iz okruženja”, kaže Marinović.

Pozitivna energija

Slavoljub iz Valjeva posjećuje ga već 20 godina. Kaže da je to jače od njega.

“Imam sve što može poželeti čovek drugome i sam sebi, ali ima neka sila koja daje pozitivnu energiju i koja me drži da očuvam porodicu i da idem dalje jer mi je 58 godina. Smatram da svaki treba da dođe, nema veze na veru i nacionalnost”, kaže Slavoljub.

Manastir Ostrog pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Osnovao ga je u 17. stoljeću hercegovački mitropolit Vasilije, koji je tu sahranjen i proglašen svecem čudotvorcem.

Njegove mošti izložene su u sarkofagu – ćivotu u pećinskoj crkvi. Ova relikvija jedna je od najposjećenijih na Balkanu.

“Manastir Ostrog svake godine posjeti na hiljade vjernika, svih religija i sa svih strana svijeta”, kazala je Marinović.

“Neki od onih koje smo sreli tu su prvi put, drugi – stotinu prvi.”

Alma, vjernica iz Bara, prvi put je u Ostrogu.

“Prelijepo je i baš mi se sviđa, manastir je jako lijep, žao mi je što prije nisam imala priliku da dođem”, kaže ona.

Anastasia, vjernica iz Rusije, kaže da je manastir velik i lijep.

“Došla sam ovdje sa suprugom i dobila blagoslov za moju porodicu i kćerkicu. Kazali su nam da je ovo jedno od najsvetijih mjesta ovdje i veoma sam srećna što sam došla”, dodaje.

Freske i mozaici krase zidove od kamena, a oni koji prenoće mogu uživati u pogledu na Bjelopavlićku ravnicu.

‘Konstanta van vremena i prostora’

Ostrog je poznat kao mjesto gdje dolaze svi koji imaju probleme, pa je tako njegova historija puna anegdota o čudesnim ozdravljenjima i pomirenjima cijelih porodica, a mnogi se stoljećima kunu imenom Svetog Vasilija Ostroškog.

“Njegova ličnost je čudotvorna i djelotvorna, i dok je bio živ a i nakon njegovog upokojenja, a sa druge strane svi oni koji su tu gredili i do danas grede na tom hodu ka Bogu, u potrazi za istinom i dobrotom i zdravljem duše i tijela”, kazao je mitropolit SPC-a Amfilohije Radović.

I dok brojne vrijednosti u Crnoj Gori mijenjanju svoj izgled i suštinu, zaključuje mitropolit Amfilohije, Ostrog ostaje konstanta van vremena i prostora, stub univerzalne vjere.

Izvor: Al Jazeera