Manbij, arena sukoba Turske i sirijskih Kurda

Manbij je veoma značajna tačka na sjeveru Sirije, u kojoj se ukrštava pet puteva (Reuters)

Piše: Raafat al-Rifai

Grad Manbij u istočnoj provinciji Halep predstavlja glavnu tačku oslonca za kurdske jedinice, ali i bazu od suštinskog značaja za pokretanje bitaka za preuzimanje kontrole nad strateški važnim gradom Al-Babom, koji je najznačajnije uporište grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u regiji.

Grad Al-Bab smatra se arenom za političko i vojno rješavanje pitanja budućnosti regiona koji se proteže od Jarablosa do Azaza, odnosno o uspjehu ili neuspjehu Turske da formira sigurnu zonu. To bi značilo uskraćivanje mogućnosti kurdskim jedinicama za uspostavu geografski povezane cjeline na tursko-sirijskoj granici.  

Na osnovu toga može se reći da ovaj region ne trpi podjelu na dva dijela. Stoga će mahnita utrka između kurdskih jedinica i Slobodne sirijske vojske, koju podržava Turska, na sjeveru i istoku provincije Halep i napredak koji ove dvije strane ostvaruju u borbi protiv ISIL-a na kraju dovesti obje strane do sukoba. Postavlja se pitanje: postoji li mogućnost za izbijanje ozbiljnog i žestokog sukoba između dva saveznika SAD-a, koji podržava njihove napore u protjerivanju ISIL-a iz regije i na koji će način SAD upravljati konfliktom između svojih saveznika?

Američke garancije

Adnan Abu Majd, vrhovni komandant Vojnog vijeća Manbija u sastavu kurdskih Jedinica narodne zaštite, za Al Jazeeru je rekao kako postoje američke garancije da snage sirijske vojske neće napredovati prema Manbiju. On kaže: “Sjedinjene Američke Države dale su garanciju da će nam pomoći u zaštiti Manbija nakon što se Jedinice narodne zaštite povuku.”

Dodaje: “Mi redovno informiramo međunarodnu koaliciju na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama o kršenjima dogovora od strane snaga ‘Štita Eufrata’ (Slobodne sirijske vojske), koje imaju podršku Turske.”

Potencijalni sukobi

S druge strane, Mohamed Adib, član političkog ureda Jabhat al-Shamiyah (Front Levanta), jedne od najistaknutijih vojnih komponenti koja učestvuje u operaciji “Štit Eufrata”, naglašava da postoji mogućnost izbijanja sukoba između Sirijske slobodne vojske i milicija koje su okupljene pod tzv. Vojnim vijećem Manbija, prema njegovim riječima.    

Dodaje da Vojno vijeće Manbija predstavlja krinku za kurdske jedinice u sastavu Stranke demokratske unije (PYD), sirijskog ogranka Radničke partije Kurdistana (PKK). Pojašnjava kako je “prirodno da se borimo protiv svih onih koji stanu na put oslobođenja naše zemlje i uzurpiranih gradova, poput različitih terorističkih i separatističkih neprijateljskih organizacija koje se protive revoluciji sirijskog naroda, jedinstvu sirijskog naroda i njegove teritorije”.

Vezano za američku ulogu u sprečavanju ovih konfrontacija, Adib kaže da su “kreatori odluka u Washingtonu uvukli tzv. Sirijske demokratske snage u region na osnovu njihovog savezništva, koje obuhvata sve elemente koji čine ove jedinice. Činjenice dokazuju da te snage sa svim njihovim različitim i uljepšanim imenima nisu ništa drugo doli separatističke milicije, koje su dio sirijskog ogranka PKK-a. Ovdje su se Amerikanci zatekli u nezgodnom položaju i teško im je ispraviti grešku jer bi se na taj način pokazalo koliko su umiješani u podršku separatističkom projektu iako su ga ranije otvoreno odbacivali.”      

Saveznici neprijatelji

Penzionirani brigadni general Subhi Nazem Tawfiq, vojni analitičar i strateg, pojašnjava da će ova regija svjedočiti očiglednom sukobljavanju različitih interesa. Pojasnio je da se Turska smatra sigurnim saveznikom SAD-a još od kraja Drugog svjetskog rata. Osim toga, Turska ima i izuzetno važan strateški položaj. Washington, također, vidi i Kurde kao svoje sigurne saveznike još od 1960-ih, prema njegovim riječima.

Tawfiq dodaje da je Manbij veoma značajna tačka na sjeveru Sirije u kojoj se ukrštava pet puteva, a najznačajniji je put koji povezuje područja istočno i zapadno od Eufrata, zbog čega su Kurdi odlučni da zadrže ovaj grad. Pogotovo ako se uzme u obzir da su Kurdi žrtvovali mnoge živote prilikom zauzimanja ovog mjesta. U isto vrijeme Turska ni u kojem slučaju neće dopustiti, bez obzira na cijenu, nastavak ove kurdske ekspanzije na svojoj južnoj granici. 

Prema tome, kad je riječ o stavu SAD-a, najvjerovatnije je da će zatvoriti oči na tursko formiranje sigurne zone i da će se zadržati na pružanju podrške Kurdima u oblastima pod njihovom kontrolom na istočnoj strani Eufrata. SAD će na taj način držati ravnotežu kako ne bi izgubio ni jednog od ova dva sigurna saveznika u okviru priprema za veliku bitku koja predstoji, a to je bitka za oslobađanje sirijskog grada Raqqe. 

‘Oni imaju svoju strategiju’

Murat Karayilan, jedan od istaknutih kurdskih lidera PKK-a, koja se nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija, izjavio je da je “njegova stranka u potpunosti spremna za izvršavanje svega onoga što se smatra njenom obavezom kako bi zaštitila ono što su Kurdi postigli u različitim djelovima Kurdistana”.  

U izjavi za kurdsku novinsku agenciju kazao je: “Svi trebaju znati da će Kurdi raditi zbog sebe… Oni imaju svoju strategiju.” Izrazio je uvjerenje da će sjeverna periferija Halepa i područje oko grada Al-Baba “biti mjesta na kojima će se odvijati žestoki sukobi”.

Dakle, svi pokazatelji ukazuju na to da će doći do žestoke konfrontacije između Kurda (bez obzira na imena njihovih organizacija) i Slobodne sirijske vojske. Međutim, postoji i dodatni igrač – snage sirijskog režima, koje se nalaze nedaleko od Al-Baba. Prema riječima posmatrača, ove snage podržavaju vojne operacije kurdskih jedinica koje se vode iz Afrina u nastojanju da se osigura koridor koji će povezivati Afrin i Menbij preko južnih ruralnih dijelova Al-Baba. Time se na ovakvo poprište, koje je samo po sebi komplikovano, uvodi još jedan igrač, koji bi mogao poremetiti situaciju na terenu i političke odnose u regionu.  

Izvor: Al Jazeera