Manchester United ide na singapursku berzu

Članovi porodice Glazer s menadžerom Uniteda Alexom Fergusonom (EPA)

Engleski premierligaš Manchester United planira izaći na singapursku berzu kako bi emisijom dionica sakupio milijardu dolara u regionu gdje živi više od pola njegovih navijača.

Predstavnici engleskog nogometnog prvaka nedavno su se sastali s predstavnicima Berze Singapur, dok su predstavnici vlasnika kluba, američka obitelj Glazer, održali sastanak sa singapurskim bankarima, piše singapurski dnevnik Straits Times.

Mnogi smatraju da se radi o potezu kojim se prodao klub, no obitelj Glazer, koja ga je kupila 2005. godine, odbacuje te tvrdnje.

Kada su Glazeri 2005. godine kupili Manchester United, klub je tada povučen sa Londonske berze, na kojoj je bio 11 godina.

Uvođenje kluba na singapursku berzu, koja će mu donijeti trećinu kapitala, planirana je za posljednji kvartal 2011. godine.

Veliko dugovanje

Ako ta operacija omogući sakupljanje milijarde dolara, kako je planirano, vrijednost kluba će tada iznositi tri milijarde dolara, što je znatno više od uobičajenih procjena.

Časopis Forbes je početkom 2011. godine ocijenio Manchester United najisplativijim nogometnim klubom te godine, dodijelivši mu tržišnu vrijednost od 1,86 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da se operacija u Singapuru zasniva na dvije stvari: likvidnosti azijskog tržišta i ogromnoj popularnosti kluba na tom kontinentu.

“Više od pola njihovih navijača je u Aziji”, izjavio je ekonomist Song Seng Wun. “Mnogi od njih sebi mogu priuštiti kupnju dionica kluba, a oni mlađi mogu nagovoriti roditelje da to učine za njih.”

Manchester United je posljednjih godina vrlo uspješan klub, ali i vrlo zadužen. Njegov se dug procjenjuje na 783 miliona dolara.

Izvori: Al Jazeera i agencije