Manchester United osvojio Ligu Evrope

Nogometaši Manchester Uniteda pobjednici su Lige Evrope nakon što su u finalu u Stockholmu pobijedili Ajax 2:0.

Golove za pobjedu “Crvenih đavola” postigli su Paul Pogba (18) i Henrik Mhitarjan (48).

United je ovom pobjedom izborio plasman u Ligu prvaka iduće sezone te ušao u historiju kao peti klub koji je osvojio sva tri evropska kupa. 

“Crveni đavoli” tri su puta osvojili Kup šampiona / Ligu prvaka (1968, 1999, 2008), a jednom i Kup pobjednika kupova (1991), a večeras su stigli i do titule u Ligi Evrope. Preostala četiri kluba jesu Ajax, Juventus, Bayern i Chelsea.

Manchester United suvereno je došao do trofeja. Presudilo je mnogo veće iskustvo engleskog velikana, a to je bilo oružje kojem se Ajax, inače najmlađa ekipa ikad u historiji evropskih finala, nije mogla dostojno suprotstaviti.

Impozantan broj trofeja

Engleska ekipa povela je u 18. minuti sretnim pogotkom Pogbe, čiji je udarac sa desetak metara pogodio u petu Ajaxovog Sancheza i prevario golmana Onanu.

United je na početku drugog dijela postigao i drugi gol. Na ubačaj iz kornera najviše je skočio Smalling, proslijedivši loptu do Mhitarjana, koji je na pet metara od gola, okrenut leđima, našao način kako nogom pokraj Veltmanna pogoditi mrežu.

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje Engleza, kojem se pridružio i Zlatan Ibrahimović, koji zbog teške povrede koljena nije mogao igrati finale u svojoj državi.

Ovo je ujedno 66. trofej Manchester Uniteda u historiji kluba.

U historiju se upisao i Jose Mourinho, koji je osvajao evropske trofeje s tri različita kluba. Na klupi Porta osvojio je Kup UEFA (2003) i Ligu prvaka (2004), dok je s Interom bio prvak Evrope (2010). Portugalski stručnjak sada u evropskim finalima ima skor četiri od četiri.

Izvor: Al Jazeera i agencije