Mandate makedonske opozicije nude neizabranima

U makedonskom Sobranju 33 zastupnika opozicije s koalicijske liste socijaldemokrata odrekla su se još jednom mandata, nakon što su već u izbornoj noći najavili kako neće sudjelovati u radu Parlamenta i da ne priznaju rezultate izbora.

Nakon toga, predali su i ovjerene izjave o ostavci svih 119 kandidata u šest izbornih jedinica.

Sobranje je, unatoč tome, verificiralo njihove mandate, pa su ih se morali još jednom odreći, no ovaj put jedna članica opozicije se nije povukla.

Ostavku na osvojeni mandat dala je i albanska stranka Nacionalni demokratski preporod, pa je Sobranje tako i dalje bez najmanje četvrtine zastupnika.

„Cilj je jasan i jedinstven – vraćanje demokratskih institucija i stvaranje uvjeta za održavanje slobodnih i fer izbora na kojima će biti realizirana istinska volja građana Republike Makedonije“, poručio je Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Bez četvrtine zastupnika

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska podsjeća kako već nekoliko sjednica Sobranje funkcionira bez četvrtine zastupnika.

„To je prvi put da jedna politička grupacija da kolektivnu ostavku. Postoje različita tumačenja kako to rešiti. Na narednoj sednici Sobranje će verifikovati njihove ostavke na mandate i obavestiti Državnu izbornu komisiju. Potom sledi nuđenje mandata sledećim kandidatima na listi, a kako je ostalo još 89 kandidata, redom će im nuditi mandate. Ako svi odbiju mandate, Izborna komisija će o tome informisati Sobranje“, javlja Smilevska.

„Obaveza predsjednika Sobranja je da raspiše izbore za upražnjena mjesta, iako nije definirano u kojem roku. Kad se sve procedure iscrpe, smatram da se trebaju raspisati novi izbori kako bi Sobranje funkcioniralo u punom sastavu“, ukazuje Suphi Jakupi, zamjenik predsjednika Državne izborne komisije.

Dok traje neizvjesnost u vezi sa mandatima koji pripadaju opoziciji, vladajući VMRO-DPMNE i njihovi novi stari koalicijski partner DUI pregovaraju o sastavljanju nove vlade.

„Uskoro će, a najkasnije do 8. juna, biti poznat sastav nove vlade. Ne očekuju se velike kadrovske promene. Kad je reč o reakciji vladajućih, smatraju da opozicija nanosi štetu ne samo sebi, nego i državi jer kažu da postoji opasnost da Makedonija izgubi kandidatski status za EU. Sigurni su da opozicija ovim neće izdejstvovati nove izbore“, javlja Smilevska.

Izvor: Al Jazeera