Mandela diše bez problema

Bivši predsjednik prvi put se zarazio tuberkulozom u 1980-im godinama dok je bio u zatvoru na vjetrovitom otoku Robben (EPA)

Nelson Mandela diše bez problema, saopćio je u subotu ured južnoafričkog predsjednika, dok on provodi treći dan u bolnici u koju je primljen zbog upale pluća.

Mandela (94) se osjeća dobro i nastavlja reagirati na tretman, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se kod Mandele pojavila plućna embolija – višak tečnosti u plućima, koji je izvučen kako bi mu se omogućilo da lakše diše.

Do sada nije objavljeno koliko dugo će Mandela ostati u bolnici.

Nakon što je Mandela primljen u bolnicu u srijedu navečer, predsjednik Jacob Zuma izjavio je da narod “ne smije paničiti”.

Oštećena pluća

Bivši predsjednik prvi put se zarazio tuberkulozom u 1980-im godinama dok je bio u zatvoru na vjetrovitom otoku Robben.

Navodi se da su njegova pluća bila oštećena i dok je radio u zatvorskom kamenolomu.

Ovo je četvrti njegov boravak u bolnici u samo nešto više od dvije godine.

Mandela je obavljao dužnost prvog crnog predsjednika Južnoafričke Republike između 1994. i 1999. i mnogi ga smatraju ocem nacije jer je predvodio borbu protiv aparthejda.

Reporterka Al Jazeere Haru Mutasa, koja se javila iz Johannesburga, kazala je da su brojni Južnoafrikanci zabrinuti zbog Mandelinog zdravstvenog stanja.

“Većina Južnoafrikanaca razumije da je on star čovjek, te da će sve češće odlaziti u bolnicu. Trenutno ovdje ne vlada panika”, dodala je ona.

Izvori: Al Jazeera i agencije