Mandela dobio kip na Dan pomirenja

Južna Afrika je, nakon Mandeline smrti, 10 dana bila u žalosti, no dani žalosti su službeno završili u ponoć na ponedjeljak (AP)

Devet metara visoki spomenik bivšem južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli otkriven je u ponedjeljak u Pretoriji, dan nakon što je junak borbe protiv aparthejda pokopan u svom rodnom selu Qunuu.

Brončani Mandelin kip postavljen je ispred Zgrada unije u Pretoriji, kompleksa u kojem je sjedište južnoafričkog predsjedništva i Vlade.

Spomenik je otkriven po završetku desetodnevnog razdoblja žalovanja za prvim crnim južnoafričkim predsjednikom, koji je preminuo u 95. godini.

Južnoafrička Vlada je priopćila kako otkrivanje kipa „označava početak slavljenja i življenja zaostavštine Madibe, ali i kraj razdoblja žalovanja“.

Južna Afrika je, nakon Mandeline smrti, 10 dana bila u žalosti, no dani žalosti su službeno završili u ponoć na ponedjeljak, nakon čega zastave više nisu na pola koplja.

Dan pomirenja

Iz Vlade su podsjetili kako je bivši predsjednik Mandela povezan s promoviranjem pomirenja, te da je za otkrivanje spomenika njemu u čast upravo zbog toga izabran 16. prosinac, koji se slavi kao Dan pomirenja.

Ovaj datum je u povijesti prvo obilježen kao sjećanje na pobjedu Afrikanera, uglavnom nasljednika nizozemskih migranata, nad Zuluima1838. godine, koja je poznata kao „Bitka krvave rijeke“. Neki Afrikaneri i danas obilježavaju dan.

Na ovaj se dan obilježava i godišnjica osnivanja oružanog krila sada vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa, nazvanog „Koplje nacije“, kojemu je upravo Mandela bio prvi zapovjednik.

Nakon prvih demokratskih izbora, održanih u Južnoafričkoj Republici 1994. godine, 16. prosinca je dobio simbolični status državnog praznika i preimenovan je u Dan pomirenja.

Izvor: Agencije