Manila kockarskim ‘Gradom snova’ stiže Macao

Manila je spremna postati nova top kockarska destinacija u Aziji. Grad želi biti u grupi s Macaom i Singapurom. To je prvi put da je država pokrenula projekt ovakvih razmjera.

Ističe se poput zlatne oaze u gužvi Manile. ”Grad snova” – treće i najnovije kockarsko odmaralište vrijedno milijardu dolara, koje će biti otvoreno u glavnom gradu Filipina na 6,2 hektara luksuza u novoizgrađenom dijelu Manile, nazvanom ”Grad zabave”, javlja Marga Ortigas, novinarka Al Jazeere.

“Vizija je oduvijek bila pronalazak najboljih lokacija u Aziji za gradnju integriranih odmarališta. Nije čudo što su Filipini među najbrže rastućim ekonomijama u svijetu u posljednjih nekoliko godina. Želimo graditi stvari na koje smo ponosni”, rekao je direktor kasina, Lawrence Ho.

Vlada poziva ulagače, u nadi da će postati prepoznatljivi kao novo kockarsko središte azijsko-pacifičke regije. I to unatoč padu prihoda drugih sličnih destinacija, poput Macaa i Singapura.

Ovdašnji dužnosnici žele privući rastuću srednju klasu iz regije i velike igrače.

“Ovo je naš, nadam se, značajan doprinos naporu Filipina u podizanju turističke industrije kao jednog od glavnih pokretača ekonomskog rasta, ali i zapošljavanja za stalne poslove”, kazao je Francis Hernando iz Philippine Amusement and Gaming Corporationa.

Nova radna mjesta

Ukupno je planirano pet odmarališta, a Vlada procjenjuje da će 30.000 do 40.000 ljudi biti izravno zaposleno u njima.

“Dužnosnici, također, računaju na neizravna zaposlenja kao rezultat rada kasina – čuvari, osoblje za održavanje, taksisti, trgovci, a očekuje se da će gotovo 100.000 poslova biti stvoreno oko kockarske industrije”, javlja Ortigas.

Richard Delfin već sedam godina prevozi putnike ulicama Manile. Bicikl je sve što posjeduje. Navečer on i njegova šestočlana porodica u smjenama spavaju u njemu. Radovao se novom dodatku u naselju, ali mu pristup kasinu nije dozvoljen.

“Posao je sada zapravo usporio. Zarađujem manje novca, a više je konkurencije”, kaže Delfin.

Poput mnogih drugih Filipinaca, i on smatra da je “Grad snova” za njega izvan dosega.

Ekonomija možda raste, ali raste i broj siromašnih ljudi. Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći.

Iako se Filipinci raduju dolasku stranih ulaganja, ipak smatraju kako to ne bi smjelo potiskati ionako već potisnute siromašne Filipince.

Izvor: Al Jazeera