Manila traži odštetu zbog koralnog grebena

Još nije jasno kolika je šteta pričinjena na grebenu, ali je kazna za svaki oštećeni kvadratni metar korala oko 300 dolara (Reuters)

Filipinske vlasti će tražiti odštetu od Sjedinjenih Američkih Država pošto se brod američke ratne mornarice u četvrtak nasukao na koralni greben koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, javile su agencije.

Većina mornara sa broda, koji je oštetio koralni greben u blizini Filipina, napustila je brod iz sigurnosnih razloga pošto su propali prvi pokušaji da se on ponovno vrati u vodu.

Niko nije povrijeđen i nije došlo do curenja nafte na minolovcu koji se nasukao u Nacionalnom pomorskom parku Tubataha u moru Sulu.

Vlasti Filipina pokušavaju ustanoviti kolika šteta je pričinjena na koralnom grebenu koji je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.

Od 79, na drugi vojni brod su prebačena 72 mornara, a na nasukanom plovilu ostat će manji tim ljudi koji će nastaviti sa pokušajima da “oslobode” brod, uz što manji utjecaj na okolinu.

Ukoliko uvjeti za mornare koji ostanu na brodu postanu nesigurni, i oni će biti prebačeni na drugi brod.

Onemogućena inspekcija

Predstavnica filipinske Vlade saopćila je da još nije jasno kolika je šteta pričinjena na grebenu, ali je kazna za svaki oštećeni kvadratni metar korala oko 300 dolara, prenio je AP.

Ona je navela da rendžerima iz Nacionalnog parka nije bilo omogućeno da se popnu na brod kako bi obavili inspekciju, već im je rečeno da se obrate američkoj ambasadi u Manili.

Dodala je i da su njihovi telefonski pozivi brodu bili ignorirani.

Podsekretar Ministarstva vanjskih poslova u Manili Raul Ernandes izjavio je da će od SAD-a, njenog glavnog vojnog saveznika, zatražiti odštetu, čija će visina zavisiti od procjene do koje se dođe tokom istrage.

Ono što je zaprepastilo filipinske vlasti je to što ih posada broda nije obavijestila o nasukavanju, već su rendžeri iz parka to sami otkrili, navode agencije.

Vremenski uvjeti

Američka mornarica će biti odgovorna što je ušla u nacionalni park bez dozvole vlasti, za štetu pričinjenu na grebenu, kao i za nesaradnju sa lokalnim vlastima.

Brod trenutno leži na oko 10 metara udaljenosti od koralnog grebena, ali ga snažni vjetrovi i valovi guraju ka koralima, pričinjavajući sve veću štetu, javljaju agencije.

Filipinski zvaničnici su saopćili da vremenski uvjeti postaju sve nepovoljniji, sa nemirnim morem i jakim vjetrovima.

Posljednji put je grupa za zaštitu životne sredine Greenpeace kažnjena sa 7.000 dolara pošto je njihov brod udario u koralni greben u toj oblasti.

Izvor: Agencije