Manje od polovine Italijana želi ostati u EU

Paolo Gentiloni, Italija, Premijer
Premijer Gentiloni tražit će više pomoći od Evropske unije u borbi s migrantskom krizom (EPA)

Manje od polovice Talijana želi ostati u Europskoj uniji, a više od dvije trećine krive Uniju da Italiji ne pomaže u rješavanju problema s migrantskom krizom, doznaje se iz najnovijeg izvješća istraživačkog instituta Eurispes.

Prema izvješću, u EU želi ostati 48,8 posto Talijana, dok 29,5 posto podržava referendum o ostanku u Uniji sličan Brexitu, prenosi Hina.

Njih 71,5 posto krivi EU da nije pomogla Italiji da prebrodi migrantsku krizu, a njih 70,2 posto smatra da je Italija zbog EU-a podnijela nepoštene gospodarske žrtve.

Siromašno 24,2 posto Italijana

Što se životnog standarda tiče, 48,5 posto ispitanika tvrdi da im se ove godine smanjila kupovna moć, 77,2 posto ih je odgovorilo da znaju ljude kojima plaća ne potraje cijeli mjesec, a 24,2 posto osjećaju se siromašnima.

Talijanski Ustavni sud poništio je u srijedu dio spornog Izbornog zakona, ali je veći dio izbornog sustava ostavio na snazi, otvarajući put mogućim prijevremenim izborima 2017. godine.

Sud je odbacio ideju da se nacionalni izbori mogu održati u dva kruga, ali je prihvatio da stranka koja osvoji najmanje 40 posto glasova automatski osvaja parlamentarnu većinu.

Izbori su zakazani za početak 2018. godine, ali se bivši premijer Matteo Renzi, koji je i dalje predsjednik Demokratske stranke, zauzima za to da izbori budu održani što je prije moguće.

Nakon odluke Ustavnog suda zastupnici Pokreta 5 zvjezdica pozvali su da se izbori raspišu odmah.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni dobio je sredinom prosinca povjerenje Parlamenta i postao novi premijer Italije.

Njegov prethodnik Renzi podnio je ostavku jer ustavne promjene koje je predložio nisu dobile podršku građana na nedavno održanom referendumu.

Gentiloni najavio nastavak borbe

Gentiloni je tada izjavio da su njegovi prioriteti poticanje ekonomskog rasta juga Italije, obnova središnjeg dijela zemlje pogođenog potresima i pomoć zastupnicima u osmišljavanju novog izbornog zakona.

Gentiloni je ranije izjavio da je spreman podržati posrnule talijanske banke i da će tražiti više pomoći od Europske unije u borbi s migrantskom krizom.

U govoru pred Parlamentom rekao je da će nastaviti borbe svog prethodnika Renzija s Europskom unijom, koja se zalaže za fleksibilna fiskalna pravila i veću suradnju u podjeli kvota za migrante koji su došli do talijanske obale preko Afrike i Bliskog istoka.

Izvor: Agencije