Oglasi

Manje radnika iz Unije nakon Brexita bilo bi katastrofalno

Kompanije bi morale upošljavati lokalne stanovnike, osim ako dokažu ekonomsku potrebu za zapošljavanjem građana Evropske unije..
Iz poslovnih grupa su kazali da bi 'iznenadni' rezovi mogli prouzrokovati 'ogromne probleme'EPA

Britanske kompanije koje se oslanjaju na radnike iz Evropske unije upozorile su na "katastrofalne" posljedice prijedloga plana za smanjivanje broja nekvalificiranih radnika migranata na dan kada Britanija napusti EU.

Prema prijedlogu plana do kojeg je došao Guardian, kompanije bi morale upošljavati lokalne stanovnike, osim ako dokažu "ekonomsku potrebu" za zapošljavanjem građana EU-a.

Ove firme bi se, ukoliko zaposle nekvalificirane radnike iz EU-a, svejedno mogle suočiti s porezom na kvalificiranje kako bi se poboljšalo osposobljavanje britanskih radnika.

Ugrožen lanac opskrbe hranom

Međutim, iz poslovnih grupa su kazali da bi "iznenadni" rezovi mogli prouzrokovati "ogromne probleme".

Iz Nacionalne udruge farmera tvrde da bi "čitav lanac opskrbe hranom" mogao biti ugrožen.

"Pozivamo na hitan i jasan angažman Vlade kako bi se osiguralo da farmeri i uzgajivači nakon Brexita imaju pristup dovoljnom broju sezonskih radnika i radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme. Također nam je potrebna jasnoća u vezi s novim pravilima za državljane EU-a koji žive i rade u Velikoj Britaniji mnogo prije nego što se slobodno kretanje okonča u martu 2019. godine“, rekla je zamjenica predsjednika NFU-a Minette Batters.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.