Manji broj napada na crkve na Kosovu

Sveštenici SPC-a u Prizrenu (EPA)

Manji broj napada na crkve na KosovuShodno planu Marta Ahtisarija, policija Kosova je u februaru 2009. od KFOR-a počela preuzimati osiguranje objekata SPC.

Baki Keljani, portparol kosovske policije  kaže da su 24 sata dnevno čuvali najprije 16 crkava i manastira na cijelom Kosovu, a da ta brojka trenutno iznosi 21, prenosi Deutsche Welle.

“U 2007. imali smo 90 raznih slučajeva napada na objekte SPC, sljedeće godine ta brojka je iznosila 60, 2009. bilo ih je 44, prošle 37. Za deset mjeseci ove godine, zabilježena su 32 slučaja napada na vjerske objekte, ali svih konfesija“, kaže Keljani.

Portparol dodaje da je tokom 2009. zbog krađa i oštećenja nadgrobnih spomenika uhapšeno 26 osoba u 16 slučajeva, a tokom 2010. njih 14 u sedam slučajeva, te da su svi uhapšeni procesuirani.

Ni prizrenski sveštenici ne kriju zadovoljstvo.

“Nemam razloga da budem nezadovoljan. Oni su korektni prvo prema nama ovde i do sada se nije desilo nešto što bih mogao da kažem da nam predstavlja problem našeg bitisanja, života i opstanka”, rekao je episkop raško prizrenski Teodosije.

Većina građana nesrpske zajednice, bar takav je slučaj u prizrenskom regionu, smatra da je “suvišno angažovanje tolikog broja policajaca na obezbeđenju objekata SPC jer su oni tu vekovima”. 

Na pitanje – kako onda sa ove vremenske distance tumače nerede 2004. i paljenje više desetina crkava i manastira kažu da je to „došlo sa strane“.

I pojedini građani srpske nacionalnosti nemaju ništa protiv da policija Kosova čuva njihove svetinje, kad ne može drugačije. Tako Zagorka Žorić iz Bogoševca nadomak Prizrena kaže: „Nije dobro, ali ako se mora… Našu crkvu niko ne čuva, mi to sami radimo i nismo imali problema.“

Izvor: Agencije