Manji incident kod Han Pijeska, u Bratuncu se poklonili žrtvama

Kolona sa tabutima krenula je jutros iz Visokog i nakon zaustavljanja u Sarajevu nastavila put ka Potočarima (Anadolija)

Kolona sa kamionom koji prevozi tabute s posmrtnim ostacima 136 Srebreničana, ubijenih tokom genocida koji se jula 1995. godine desio u ovom bosanskohercegovačkom gradu, napadnuta je tokom puta ka Potočarima gdje će žrtve zločina biti ukopane.

Jusuf Memišević, vozač koji je danas upravljao kamionom na kojem se nalazilo 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, rekao je da je jedan prolaznik koji je stajao pored puta na izlasku iz Han Pijeska, uzvikivao: „Ovo je Srbija“, psovao i kamenom i nekim drvetom zamahivao prema vozilu te čupao cvijeće s njega, prenosi Anadolija.

„To je bio mali incident koji se dogodio. Ne trebamo obraćati pažnju na te, nazovimo ih, budale. Bio je veliki broj ljudi srpske nacionalnosti koje sam primijetio u putu, tačnije kada smo prošli kroz Bratunac, ustali su, stali mirno i poklonili se žrtvama. Veliko im hvala u moje ime“, kazao je Memišević nakon dolaska konvoja sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Potočare.

Kolona sa 136 tabuta krenula je jutros iz Visokog, a nakon zadržavanja u Sarajevu, ispred zgrade Predsjedništva BiH, nastavila je put prema Srebrenici gdje će posmrtni ostaci biti ukopani u subotu.

Oko 13 sati i 40 minuta, u mjestu Čađevica na magistralnom putu Han Pijesak – Vlasenica, kolonu je napao jedan muškarac koji je psovao i skidao cvijeće sa kamiona.

„Jedno lice je, prema našim dosadašnjim saznanjima, prišlo do kamiona i psujući nekoliko puta udarilo po kamionu“, kazala je  Danka Tešić, glasnogovornica Centra Javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

„O događaju je obaviješten dežurni tužilac koji je odlučio da nema elemenata krivičnog djela i predložio je pokretanje prekršajnog postupka“, rekla je Tešić za agenciju Anadolija. 

Policija je privela napadača, a utvrđeno je da se radi o  R. T. Iz Han Pijeska.

Napadač je zadržan u policijskoj stanici radi kriminalističke obrade.

Bratunac: Građani se poklonili žrtvama

Uz do sada ukopanih 6.166 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine i 75 onih koji su ukopani pored očeva i braće, na 20. godišnjicu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata smiraj će naći još 136 žrtava, a time će broj ukopanih Srebreničana u Memorijalnom centru u Potočarima iznositi 6.377.

Dženaza namaz za 136 žrtava genocida bit će klanjana u subotu, 11. jula.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su izvršili Vojska i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ubijeno je više od 8.000 ljudi, kako je i navedeno u presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Posmrtni ostaci velikog broja Srebreničana još nisu pronađeni 20 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije