Manning povezan sa Assangeom

Julian Assange, koji nije optužen za otkrivanje dokumenata, demantirao je navode da je povezan s Manningom (Getty Images)

Američki vojni istražitelji su po prvi put direktno povezali Bradley Manninga, vojnika koji je optužen za otkrivanje državnih i vojnih tajni WikiLeaksu, sa Julianom Assangeom, osnivačem i urednikom zviždačke internetske stranice.

Istražitelji su kazali istražnom vojnom sudiji u vojnoj bazi u Marylandu da  su na Manningovom kompjuteru pronađeni podaci za kontaktiranje Assangea.
Tužitelji žele povezati Manninga sa Assangeom tokom saslušanja na kojem će istražni sudija utvrditi da li Manningu treba suditi vojni sud.

Manning je optužen da je sa američke tajne vojne kompjuterske mreže preuzeo na hiljade državnih dokumenata u vrijeme kada je bio u Iraku, spasio ih na svoj kompjuter, te kasnije predao WikiLeaksu.

Među dokumentima su bile diplomatske depeše, te detalji američkih vojnih operacija u Iraku i Afganistanu.

Pomaganje neprijatelju

Manning (24) je optužen za pomaganje neprijatelju, te još 22 krivična djela. Ako bude osuđen, Manning bi mogao služiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Mark Johnson i David Shaver, vojni kompjuterski forenzičari, svjedočili su pred istražnim sudom da su našli zapise internetskog razgovora između Manninga i vlasnika online profila povezanog sa Assangeom. U ovom razgovoru razmatralo se o slanju i primanju američkih državnih podataka.

Upitan da li je izgledalo kao da se Manning i Assange poznaju, Johnson je kazao da jeste.

„U jednom momentu mislim da je postavljeno pitanje: ‘Jesi li primio informacije?’ Otkud bi to došlo ako se nisu ranije poznavali“, kazao je Johnson.

Forenzičari su također svjedočili da su na Manningovom kompjuteru pronašli tajne depeše State Departmenta, američke vojne izvještaje iz Iraka i Afganistana, te druge tajne dokumente.

Među pronađenim dokumentima bilo je 260.000 depeša, a objavljivanje mnogih osramotilo je američku i druge vlade. U kući Manningove tetke, istražitelji su pronašli memorijsku karticu koja je sadržavala 400.000 vojnih izvještaja iz Iraka i 19.000 iz Afganistana.

Bitni dokumenti

U jednoj poruci koja se povezuje s Manningom, dokumenti su opisani kao „neki od najbitnijih dokumenata našeg vremena, pomoću kojih se otkriva istinska priroda asimetričnog ratovanja 21-og vijeka“.

Tužitelji su opisali Manninga kao dobro obučenog vojnika koji je prekršio svoje dužnosti.

Odbrana tvrdi da je Manning imao problema sa rodnim identitetom i emocijama, te da mu vojska nije omogućila psihološko savjetovanje, niti ga je ikada ukorila.

Assange, australski državljanin koji se u Velikoj Britaniji bori protiv ekstradicije Švedskoj zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, konzistentno je demantirao da zna ko je WikiLeaksu dostavio tajne američke dokumente, ali je javno podržao Manninga.

Američke vlasti nisu optužile Assangea zbog objavljivanja stotina hiljada dokumenata, ali istražitelji već mjesecima prikupljaju podatke o njemu i njegovim saradnicima.

Izvor: Agencije