Mapa: Kako se širila, pa smanjila teritorija ISIL-a

Priredili: Nouran Mohamed El Hilali i Mariya Petkova

Rat protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) počeo je prije više od tri godine. Ofanziva pod vodstvom SAD-a promijenila je situaciju na terenu u građanskom ratu u Siriji i u ratu u Iraku.

Nakon što je Islamska država Iraka, podružnica Al-Kaide, najavila širenje na Levant u martu 2013, grupa je brzo proširila svoje teritorije u Siriji. Početkom 2014. ISIL je zauzeo sirijski grad Raqqu, koji je postao nezvanična prijestonica te grupe. Nekoliko mjeseci kasnije osvojen je i irački grad Mosul, gdje je čelnik grupe Abu Bakr al-Baghdadi proglasio halifat u junu 2014.

U roku godinu dana ISIL je zauzeo veći dio istočne Sirije i gotovo trećinu Iraka.

Neočekivano širenje ISIL-a i masivni priljev stranih boraca u redove te grupe šokirao je zapadne i regionalne sile. U septembru 2014. SAD najavljuje formiranje međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a. Prema navodima Pentagona, SAD je do februara 2017. potrošio gotovo 12 milijardi dolara na operacije protiv te grupe.

U Siriji je SAD prebacivao svoje prioritete. Uz pomoć svojih saveznika, opredijelio se za borbu protiv ISIL-a umjesto za rušenje režima Bashara al-Assada. Podržao je Kurdske jedinice narodne zaštite (YPG) i krovnu grupu Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u borbi protiv ISIL-a u sjevernoj Siriji, te podstakao razne opozicijske grupe da se preusmjere na ISIL.

Iako Rusija nije bila dio koalicije protiv ISIL-a, ta je zemlja, nakon što je počela vojne intervencije u Siriji, uspostavila određeni stepen koordinacije sa SAD-om.

U Iraku, nakon sloma iračke armije pred napredovanjem ISIL-a, SAD je odlučio podržati kurdske snage finansijski, obukom i oružjem. Također je došlo do tolerisanja uključivanja iranskih milicija u borbu protiv ISIL-a.

Dosad je američka koalicija uspjela potisnuti ISIL iz većeg dijela Iraka i trenutno pojačava ofanzivu u Siriji. Nakon poraza u Mosulu i Raqqi ISIL gubi kontrolu nad glavnim urbanim centrima. Analitičari smatraju da će ta grupa, kako bude gubila teritorije, preći u gerilsku borbu po ruralnim dijelovima Iraka i Sirije.

Izvor: Agencije