Mapa: Ko su najveći svjetski trgovci oružjem

Sjedinjene Američke Države i Rusija su u protekle tri godine zajedno izvezle više od polovine ukupno uvezenog oružja na svijetu.

Pored njih, petorku najvećih izvoznika čine Kina, Francuska i Njemačka, objavio je u novom godišnjem izvještaju Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja.

Od SAD-a su najviše oružja kupile Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska, dok je Rusija najviše naoružanja prodala Indiji, Vijetnamu i Kini.

Najveći globalni uvoznik oružja je Indija, sa 13 posto učešća u uvozu.

Najveći dio oružja ta zemlja je uvezla iz Rusije.

Hrvatska lider u regiji

Na drugom mjestu je Saudijska Arabija, koja je povećala obim naoružanja za 212 posto, uvozeći oružje najviše iz SAD-a i Velike Britanije.

Kada su u pitanju zemlje regije, najveći uvoznik je Hrvatska, koja je od Francuske, SAD-a i Njemačke uvezla oružje vrijedno 43 miliona dolara.

Srbija je u proteklom trogodišnjem periodu od Rusije kupila naoružanje vrijedno 14 miliona dolara.

Albanija je iz Njemačke i Francuske uvezla oružje vrijedno 14 miliona dolara.

Na interaktivnoj mapi prikazano je koje su zemlje u periodu od 2012. do 2016. godine kupile najviše oružja od pet najvećih izvoznika – SAD-a, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke.

 SAD je i dalje vodeći izvoznik, s udjelom u tržištu od 33 posto, što je za tri postotna boda više nego u prethodnom petogodišnjem razdoblju.

Na drugom je mjestu Rusija s 23 posto, čime je njen tržišni udio smanjen za jedan postotni bod u odnosu na razdoblje od 2007. do 2011. godine.

Treće je mjesto pripalo Kini sa 6,2 posto udjela, a četvrto Francuskoj sa šest posto.

Time je pretekla Njemačku, čiji je udio iznosio 5,6 posto.

Francuski je uspon na toj ljestvici rezultat ugovora s Egiptom o isporuci ratnih brodova i borbenih aviona, navode u Štokholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja.

Izvor: Al Jazeera