Koje države (ne) priznaju nezavisnost Kosova

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika.

Vlada Srbije još je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”, a potom je sazvala vanrednu sjednicu Skupštine Srbije.

Sjednica je održana 18. februara i na njoj je 225 zastupnika glasalo za potvrdu odluke Vlade o poništenju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Nije bilo suzdržanih ni glasova protiv, dok zastupnici Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke vojvođanskih Mađara nisu glasali.

Podijeljena međunarodna zajednica

Pitanje međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova podijelilo je međunarodnu zajednicu.

Većina zapadnih zemalja podržale su nezavisnost dok su je Rusija i Kina oštro osudile.

Prva zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova bila je Kostarika, potom Afganistan. Slijedile su ih Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Albanija i Turska. 

Države koje su priznale pasoš Republike Kosovo kao važeći putni dokument, iako nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu su: Grčka, Rumunija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Kina, Izrael, Brazil i Rusija.

U maju 2016. godine Kosovo je postalo punopravnim članom organizacija UEFA i FIFA.