Mapa: Najskuplji krov nad glavom


Najam stana u svjetskim metropolama može biti vrtoglavo skup. Koliko tačno i kolika su primanja potrebna za izdržavanje jedne osobe ili cijele porodice istražila je agencija za nekretnine Nested.

Tako, naprimjer, osobi koja živi sama potrebna su godišnja primanja od gotovo 80.000 eura da bi mogla priuštiti život u San Franciscu, gdje mjesečna kirija iznosi približno 1.920 eura. Za život u Hong Kongu pojedincu su potrebna godišnja primanja od 61.500 eura. Jedna porodica mjesečno izdvaja 2.820 eura, a potrebna primanja za život porodice u Hong Kongu procjenjuju se na 116.700 eura. 

Najskuplji krov nad glavom u Evropi jest u Ženevi. Nested procjenjuje da pojedinac za kiriju u ovom švicarskom gradu izdvaja blizu 1.200 eura uz procijenjena godišnja primanja od 50.000 eura za život u ovom gradu. Porodica u Ženevi mjesečno izdvaja 2.270 eura za kiriju, a potrebna godišnja primanja za život porodice procjenjuju se na 93.880 eura.

Kolike su cijene stanovanja u drugim svjetskim metropolama istražite u interaktivnoj mapi.

NAPOMENA: Godišnja primanja odnose se na ukupna primanja potrebna za izdržavanje pojedinca ili četveročlane porodice u iznajmljenom stanu – bazirano na minimalno preporučenoj kvadraturi za pojedinca ili porodicu.

Izvor: Nested Rental Affordability Index 2017 i agencije