Mapa: Najsmrtonosniji vulkani na svijetu

Vulkani su jedan od najsmrtonosnijih prirodnih fenomena, naročito zbog toga što mogu dovesti do ljudskih žrtava čak i kada se ne nalaze u blizini ljudi.

Pojedine erupcije bile su toliko intenzivne da su utjecale na cijelu planetu.

Broj poginulih prilikom masivne erupcije vulkana Fuego u Gvatemali porastao je na 109, saopćila je agencija za katastrofe i forenzičke nauke te centralnoameričke zemlje Inacif.

Erupcija vulkana Fuego na Gvatemali početkom juna bila je najsmrtonosnija erupcija u posljednje četiri decenije.

Jedna od najvećih katastrofa u historiji se dogodila 1883. godine kada je Krakatau u Indoneziji raznijela snažna vulkanska erupcija. Prema podacima baze podataka objavljene u časopisu Journal of Applied Volcanology, tada je stradala 38.001 osoba. Primjetna vulkanska aktivnost zabilježena je 2007. godine i otada se sporadično pojavljuju, a posljednja se dogodila u martu 2017. godine.

U erupciji vulkana Mount Pelea, na francuskom otoku Martiniku 1902. je nastradalo 29.803 ljudi.

Treći najsmrtonosniji vulkan u historiji eruptirao je prije 27 godina u centralnoj Kolumbiji i izazvao smrt 25651 osobe.

Od deset najsmrtonosnijih vulkana polovina je eruptirala u Indoneziji, koja je poznata i kao zemlja Vulkana. Na toj otočnoj zemlji aktivnih je blizu 130 vulkana.

Ta zemlja leži na raskrsnici i prijelomu tektonskih ploča, čime je često izložena zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Izvor: Al Jazeera