Mapa: Najveće trošadžije na putovanjima

Unutar Evropske unije, građani Luksemburga potroše najviše novca na jednom putovanju – u prosjeku 811 eura po osobi, pokazali su podaci evropske službe za statistiku Eurostata.

Na drugom mjestu su građani Malte, koji tokom odmora potroše prosječno 655 eura, a na trećem Austrijanci sa potrošenih 618 eura.

Valja naglasiti da su evropski rekorderi ipak Švicarci, koji na jednom putovanju u prosjeku potroše 837 eura. Švicarska i Crna Gora, dvije su države van Evropske unije obuhvaćene istraživanjem. Crnogorci u prosjeku potroše 195 eura na jednom putovanju.

U kontekstu ovih rezultata, svi troškovi za određeno putovanje odnose se na individualne troškove (ne troškove domaćinstva ili grupe putnika).

Nijemci ukupno potrošili 120 milijardi eura

Građani Evropske unije potrošili su 428 milijardi eura na turistička putovanja u 2016. godini, a najveće “trošadžije” u apsolutnom smislu su Nijemci koji su potrošili 120 milijardi eura, Francuzi (71 milijarda eura) i Britanci (61 milijarda eura).

Od ukupno potrošenih 428 milijardi eura, oko 45 posto je potrošeno na domaća putovanja, a 55 posto na putovanja u inostranstvu.

Na svako putovanje, Evropljani su u prosjeku potrošili 355 eura.

Najmanje novca na jednom putovanju potroše Latvijci i Rumuni (po 124 eura), dok građani Češke troše u prosjeku 133 eura.

Izvor: Eurostat