Mapa: Najvredniji brendovi na svijetu

Tehnološki div Apple, iako je dočekao kraj 13-godišnjeg kvartalnog rasta, ostaje već šestu godinu zaredom neprikosnoven na vrhu kada je riječ o vrijednosti brenda.

Kako otkriva Forbes u svom godišnjem izvještaju, procijenjena vrijednost Applea je 154,1 milijardu dolara, čak 87 posto više od drugoplasiranog Googlea.


Silikonska dolina – svjetski centar tehnoloških kompanija [pređite mišem za više informacija]

„Vrijednost brenda zavisi od toga kako ga kupac doživljava,“ objašnjava David Reibstein, profesor marketinga i stručnjak za brend poslovne škole Wharton pri Univerzitetu u Pensilvaniji. „Ono što ga (brend) čini vrijednim, iz perspektive kompanije, to je da su kupci spremni platiti veću cijenu ili postoji veća vjerovatnoća da će kupovati.“

Apple dominira u potrošačkoj tehnološkoj industriji, gdje je brend važan. Iako je prodaja pala u posljednjem kvartalu, to neće spriječiti da fanovi brenda najesen ponovno provedu sate ispred prodavnica, iščekujući otkrivanje novog modela omiljenog proizvoda.

Google je preskočio Microsoft i smanjio zaostatak za Appleom s godišnjim porastom vrijednosti od 26 posto. Google je postao generički termin za pretragu, što predstavlja vrhunac u brandingu.

S pozitivnim rastom u vrijednosti brenda, na trećem i četvrtom mjestu se nalaze Microsoft i Coca-Cola. Ipak, najveći rast u protekloj godini ostvario je Facebook, čak 44 posto.

Broj aktivnih korisnika te društvene mreže porastao je na 1,65 milijardi. U analizi Forbesa se navodi da prosječni korisnik na Facebooku i Instagramu provede 50 minuta dnevno. To je više nego što provede čitajući (19 minuta), baveći se sportom i tjelovježbom (17 minuta) i družeći se (četiri minute) – zaključuje James Stewart u svojoj kolumni u New York Timesu.

Većina najvrednijih brendova dolazi iz tehnološke industrije. Primijetan je fokus tih kompanija u popularnoj Silikonskoj dolini u sjevernoj Kaliforniji. U tom području, u moru tehnoloških kompanija, smješteno je čak šest od 20 najvrednijih brendova na svijetu.

U nastavku pogledajte gdje su sjedišta najvrednijih brendova, koliko ljudi te kompanije zapošljavaju, kolika je vrijednost, a koliki prihodi brenda, koliko kompanije izdaju za oglase i kako im se vrijednost mijenjala u proteklih godinu dana.


ZA VIŠE INFORMACIJA PREĐITE MIŠEM PREKO SJEDIŠTA KOMPANIJE

Izvor: Forbes i agencije