Mapa: Puste pruge BiH i Crne Gore

Prošle sedmice u svim evropskim željeznicama stupio je na snagu novi red vožnje, koji će važiti narednih godinu dana.

Novi red vožnje u bh. entitetu Federacija BiH donosi ukidanje putničkog voza između Sarajeva i Zagreba, tako da iz glavnog grada BiH neće postojati linija prema inostranstvu.

Željeznička linija Sarajevo-Zagreb ponovno je nakon rata uspostavljena 2002.

Linija je ukinuta uprkos ranijoj najavi da će između Sarajeva i Zagreba saobraćati savremeni nagibni vozovi.

Iz Željeznica FBiH saopćeno je da je odluka uslijedila nakon što su Željeznice Hrvatske i entiteta Republika Srpska odbile učestvovati u dijelu troškova.

“Dosadašnji sporazumi sa navedenim kompanijama bili su isključivo na štetu Željeznica Federacije BiH. Iz tih razloga ŽFBiH uradile su reviziju svih sporazuma i više neće dozvoliti ucjenjivački odnos od strane drugih kompanija”, izjavio je ranije Enis Džafić, generalni direktor Željeznica FBiH.

Iz bh. prijestolnice putnici trenutno mogu putovati samo do Doboja. Na ljeto će biti puštena i sezonska linija za Čapljinu.

I Željeznice Crne Gore bilježe smanjenje linija. Tako ovogodišnji Red vožnje uključuje voz za Suboticu. Iz Podgorice se može putovati za Bar, Beograd i Nikšić.

Novi red vožnje putnicima iz Srbije omogućava da i dalje direktnim međunarodnim vozovima mogu putovati do brojnih evropskih destinacija u: Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Iz Zagreba će naredne godine voziti 714 vozov, od čega 55 u međunarodnom i 659 u unutrašnjem saobraćaju.

U međunarodnom saobraćaju Hrvatska je povezana sa Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Švicarskom, Mađarskom i Srbijom, navodi se na zvaničnoj stranici Hrvatskih željeznica.

Ovogodišnji vozni red ne donosi puno promjena za putnike u Makedoniji. Vozovi od Skoplja saobraćaju prema Bitolju, Gevgeliji, Kičevu i Kočanima.

U funkciji su međunarodne linije za Beograd i Solun.

 

Izvor: Al Jazeera