Mapa: Srbija iza SAD-a najnaoružanija država

Priredio: Fahrudin Smailović

Problem kontrole naoružanja u SAD-u ponovno je aktualiziran tokom ovogodišnje predsjedničke kampanje.

Ipak, mapa koju je objavio britanski portal Telegraph pokazuje da uprkos tome trend naoružanja nezadrživo raste.

Podaci istraživanja Small Arms Survey, potpomognuto najnovijim podacima iz drugih izvora, stavlja SAD u sam svjetski vrh po broju komada oružja procentualno u odnosu na broj stanovnika. U toj zemlji je registrirano 112,6 komada oružja na 100 stanovnika.

Na drugom mjestu je Srbija, sa 75,6 komada naoružanja na 100 stanovnika. “Zastupljenost vatrenog oružja posljedica je raspada Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka, kasnijih ratova, kao i zakona o oružju koji se smatraju liberalnim u odnosu na evropske standarde”, navodi britanski list.

U odnosu na prethodni izvještaj, broj oružja je znatno porastao. Drugoplasirana Srbija je 2012. imala 58,2, a SAD 88,8 komada oružja na 100 stanovnika.

Jemen, Švicarska i Kipar nalaze se među prvih pet zemalja. Makedonija zauzima 20, a Crna Gora 21. mjesto, sa 24,1 odnosno 23,1 komada na 100 stanovnika.

 

Hrvatska je na 25. mjestu sa 21,7 komada, Bosna i Hercegovina na 34 sa 17,3 komada, dok Slovenija sa 13,5 komada ima najniži rang na ovoj listi i zauzima 45. poziciju.

S druge strane, MUP Srbije je ranije ove godine objavio podatak da je broj ubijenih iz vatrenog oružja pri izvršenju krivičnog djela u 2015. smanjen za skoro četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu.

Tome je, navodi MUP, doprinio niz mjera koje je policija sprovela na teritoriji cijele Srbije, pri čemu je zaplijenjena znatna količina oružja i municije.

Smanjenju broja ubistava iz vatrenog oružja doprinijela je i akcija legalizacije oružja tokom koje je veliki broj nelegalnog oružja predat policiji.

Izvor: Al Jazeera