Mapa: Zemlje rangirane po kreativnosti

Istraživanje Martin Prosperity Instituta nazvano ‘Globalni Indeks Kreativnost 2015’ predstavilo je novi model mjerenja kreativnosti kao ekonomskog pokazatelja razvoja. Istraživači su kreativnost definirali kao produkt tri mjerljive kategorije: talenat, tehnologija i tolerancija.

Rang tehnologije odnosi se na broj investicija u istraživanja i njihov razvoj, kao i broj patenata po stanovniku.

Talenat jedne države izračunat je kao kombinacija više faktora – postotak ljudi sa visokim obrazovanjem i postotak radne snage u ‘kreativnim’ industrijama.

Treći faktor indeksa kreativnosti – tolerancija – predstavlja odnos države prema izbjeglicama, rasnim i etničkim manjinama, te pripadnicima LGBT populacije.

Najbolje rangirane zemlje u svijetu su: Australija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland i Kanada, dok su najslabije rangirane: Madagaskar, Gana i Irak.

Slovenija najbolja u regiji

U regiji, najbolje je rangirana Slovenija i nalazi se na visokom 16. mjestu. Na 46. mjestu je Crna Gora, sa relativno niskim skorom na skali tolerancije, ali sa nešto većim skorom na skali talenta. Srbija je na 54. mjestu u svijetu, sa najnižim skorom na skali tehnologije. Hrvatska, na 58. mjestu, najslabije je rangirana na skali tolerancije. Makedonija, na 74. mjestu ima prilično izjednačene vrijednosti na podskalama. Bosna i Hercegovina, u regiji ima ubjedljivo najniži indeks kreativnosti, te se nalazi na 108. mjestu u svijetu. Jako nizak skor je na skali tolerancije (119).

U interaktivnoj mapi se nalaze detaljne informacije za sve zemlje obuhvaćene istraživanjem.

ZA VIŠE INFORMACIJE KLIKNITE MIŠEM NA ZEMLJU

Izvor: The Global Creativity Index