Maribor zabranio Thompsonov koncert

Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta izjasnile neka udruženja i manje stranke (Wikipedia)

Mariborska općinska uprava objavila je da je prihvatila preporuku policije u tom slovenskom gradu da se zabrani koncert hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona, kojem je to trebao biti prvi nastup u Sloveniji.

Organizator koncerta Milan Trol potvrdio je za slovenske medije da će se na odluku žaliti u predviđenom roku od tri dana, te da je svih 1.200 karata za Thompsonov nastup bilo prodano, prenosi Hina.

Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta hrvatskog pjevača izjasnila neka udruženja i manje stranke, a u utorak u izjavama za mariborski list Večer posredno i premijer Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez iz slovenske Stranke modernog centra (SMC), navevši da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i “govor mržnje”, na što je preporukom o zabrani zbog “povećanog sigurnosnog rizika” reagirala i policija.

Mediji u Sloveniji koji su pod utjecajem dominantnih političkih struja, već su duže vremena navodili kako je Perkovićev koncert u Sloveniji potencijalno opasan i da se radi o pjevaču koji “širi mržnju”, te “rehabilitira NDH” ili ustaški pokret. Oni ističu kako se odluka o zabrani očekivala, dok dio portala i medija bližih opoziciji navodi da se radi o politički iznuđenoj zabrani.

“Prema našim informacijama, policija je na organizatora koncerta od samog početka vršila pritisak da osigura suglasnost politike, zbog čega su im broj karata koje su smjeli prodati sa 1.600 smanjili na 1.400, a onda na 1.200, no i to je očito za slovensku politiku bilo previše”, piše u reakciji na zabranu koncerta portal sedmičnika Reporter.

Reakcija organizatora

Novinar lista tvrdi da je organizator koncerta negirao navode policije koja je, u procjeni rizika koncerta, iznijela netačne podatke kako je velik broj ulaznica internetom prodan u inostranstvu, zbog čega bi moglo doći do sukoba Perkovićevih simpatizera i protivnika njegovog nastupa u Sloveniji.

List dodaje da su informacije “provladinih medija”, koji su više sedmica vodili hajku protiv koncerta hrvatskog muzičara koji ima “domoljubni repertoar”, sugerirale da će koncert na kraju biti zabranjen, te se pita zašto političari ne zabranjuju koncerte nekih srpskih pjevača poput Svetlane Ražnatović Cece, udovice Željka Ražnatovića Arkana koji je, kako tvrde, počinio brojne zločine u BiH i Hrvatskoj; ili pak pjevača pod umjetničkim imenom “Baja mali Knindža”, koji u svojim pjesmama hvali četnike i vojvode te slavi osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Oni često nastupaju u klubovima za srpsku dijasporu u Sloveniji, ali i na javnim koncertima koji do sada nisu zabranjivani.

“To i prava pozadina zabrane Thomsonova koncerta pitanja su na koja bi slovenska policija morala argumentirano i uvjerljivo odgovoriti zbog vrlo prisutnih sumnji o političkoj manipulaciji policijom, o kojima bi trebala biti i rasprava pred parlamentarnim odborom za kontrolu represivnih službi”, piše Reporter.

List tvrdi da je na Slovenskoj televiziji ovih dana vršen pritisak i na urednike koji su dopustili emitiranje intervjua s Thompsonom uoči koncerta, kojim je pokušao demantirati navode da širi “fašizam”, a pozivajući se na organizatore navodi da je u inozemstvu prodano samo 20-ak ulaznica za mariborski koncert, a sve ostalo u Sloveniji, te da pravih sigurnosnih uzroka za zabranu Perkovićeva nastupa zapravo nije bilo.

Zabrane u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj

Uprava grada Kremsmuenstera u Gornjoj Austriji zabranila je krajem aprila nastup Marku Perkoviću Thompsonu u lokalnoj sportskoj dvorani. Austrijski mediji prenijeli su riječi gradonačelnika  Gerharda Obernbergera iz Austrijske narodne stranke (OVP) koji je kazao da se protivi svakoj vrsti ekstremizma te da nakon saznanja o ideološkoj pozadini koncerta više “ne može garantirati javni red i mir”. Prije toga su predstavnici stranaka Zeleni, Socijaldemokratske stranke Austrije te razne inicijative koje se bore protiv desnog ekstremizma zatražile zabranu koncerta.

U septembru prošle godine je i gradsko vijeće švicarskog grada Schlierena zabranilo Thompsonov koncert, koji se trebao održati u tom gradiću pored Ciriha. Odluku je nakon žalbe organizatora potvrdila i kantonalna vlada u okrugu Dietikon. Dnevnik Neue Zuericher Zeitung naveo je u članku o toj zabrani kako Thompson “uvijek iznova” upada u oči zbog “ultranacionalističkih svjetonazora” i “veličanja fašističkog režima ustaša”. Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je tada i organizacija Juso, mladež Socijaldemokratske stranke Švicarske (SP), koja je i pokrenula postupak zabrane Thompsonovog koncerta.

Thompsonu su već i prije po Švicarskoj, ali i u Njemačkoj bili zabranjivani koncerti zbog “opasnosti po javni red i mir”.

Izvor: Agencije