Marić: BiH opravdala očekivanja na startu Lige nacija

Francuska i Belgija su najjače kontinentalne selekcije, no još ima kandidata za titulu na Euru, kaže Enver Marić (Wikipedia)

Legendarni Mostarac i nekada jedan od najboljih svjetskih golmana Enver Marić (70) obradovan je odličnim startom nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u Ligi nacija, pošto “Zmajevi” zauzimaju prvu poziciju u grupi 3 Divizije B, sa šest bodova iz dvije utakmice.

Nakon pobjeda nad Sjevernom Irskom 2:1 na gostovanju u Belfastu i Austrijom 1:0 u Zenici, Marić je izrazio nadu da će bh. selekcija nastaviti s dobrim rezultatima u Ligi nacija kako bi došla do cilja – plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine, bilo putem ovog takmičenja, ili kroz kvalifikacije.

U izvanrednoj i dugogodišnjoj golmanskoj karijeri, Marić je zabilježio više od 600 nastupa za mostarski Velež u dva navrata, a bio je i čuvar mreže njemačkog bundesligaša Schalkea (1976-78).

“Leteći Mostarac” ostavio je neizbrisiv trag braneći za Velež, s kojim je kao kapiten osvojio Kup Maršala Tita 24. maja 1981. godine trijumfom nad Željezničarom 3:2 u finalu na beogradskoj “Marakani” pred 40.000 gledalaca.

Isti trofej osvojio je i kao sportski direktor mostarskog kluba pet godina kasnije, kada su “Rođeni” savladali zagrebački Dinamo 3:1 u finalnoj utakmici u Beogradu.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 32 utakmice, a za najboljeg igrača bivše države proglašen je 1973. godine.

Nastupio je na Svjetskom prvenstvu 1974. godine u Njemačkoj, a svojevremeno je obavljao funkciju trenera golmana bh. reprezentacije i berlinske Herthe.

S Marićem, koji živi u Berlinu, razgovarali smo o startu Bosne i Hercegovine i ostalih selekcija iz regije u Ligi nacija, narednim mečevima “Zmajeva” protiv Sjeverne Irske i Austrije, dosadašnjem učinku bh. selektora Roberta Prosinečkog, neuspjehu Njemačke na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji i aktuelnom treneutku Veleža.

  • Kako komentirate maksimalan učinak Bosne i Hercegovine u prve dvije utakmice Lige nacija?

– Pozitivno je da smo iz dvije utakmice osvojili šest bodova i svaka čast svima koji su pružili doprinos pobjedama. Bodovi se računaju, što je dobar znak za Bosnu i Hercegovinu i reprezentaciju, za koju navijam i čije me igre veoma zanimaju te ih pratim.

  • Nadate li se prvom mjestu Bosne i Hercegovine u grupi 3?

– Ako ne budemo prvi u Ligi nacija, mislim da ćemo u kvalifikacijama izboriti cilj, a to je plasman na Evropsko prvenstvo. Nadam se da će Bosna i Hercegovina nastaviti s  dobrim igrama i biti prva u grupi. Uvijek sam bio veliki optimista, a takav sam i danas, pogotovo što rezultati iz protekle dvije utakmice daju nam za pravo da vjerujemo u uspjeh.

  • Bosna i Hercegovina je primila samo jedan gol u osam duela pod vodstvom Prosinečkog, u porazu od Meksika 0:1 u test-susretu. Koliko je bitno što je bh. tim popravio igru u defanzivi?

– Ostvaren je veliki napredak. Logično je zaključiti da kada ne primaš golove, tada osvajaš bodove i stičeš samopouzdanje. Važno je da i dalje nastavimo s dobrom igrom u odbrani, koja daje sigurnost cijelom timu.

  • Koliko Vas raduje da je golman Ibrahim Šehić bio na visini zadatka u oba susreta novog reprezentativnog takmičenja?

– Još nisam gledao Šehića uživo, nažalost, ali svi s kojima sam razgovarao kažu da je bio odličan. Treba ga maksimalno podržati i drago mi je zbog njega što je u dosadašnjim utakmicama reprezentacije pokazao kvalitet. Imamo i Asmira Begovića, koji će biti na raspolaganju selektoru u narednim susretima. Begović je mlad (31 godina), a ima internacionalno iskustvo, pa je sigurno da nećemo imati problema na golmanskoj poziciji.

  • Kako ocjenjujete dosadašnji učinak Prosinečkog kao selektora Bosne i Hercegovine?

– Reprezentacija je opravdala očekivanja, posebno u posljednje dvije utakmice. Bodovi su najvažniji i bez njihovog osvajanja nije moguće postići uspjeh. Zato je potrebno da nastavimo osvajati bodove u kontinuitetu. Sve ostalo je nagađanje.

  • Šta očekujete protiv Sjeverne Irske i Austrije u revanšima?

– Mislim da će teža utakmica biti protiv Sjevernih Iraca na Grbavici, nego protiv Austrijanaca u Beču, no nadam se pozitivnim rezultatima. Lakše je igrati kada protivnik poput Austrije ima imperativ pobjede, što nam otvara šanse da osvojimo tri boda. Protiv Sjeverne Irske neće biti lako, no i oni koji imaju drugačiji profil igrača od nas ići će sa puno rizika u utakmicu, jer su im bodovi prijeko potrebni. Nama je, također, imperativ pobjeda, jer igramo kod kuće.

  • Znači li to da Bosna i Hercegovina treba igrati opreznije protiv Sjeverne Irske?

– Ma, nema opreza u fudbalu. Kako ćeš biti oprezan ako protivnik navali svim snagama? Irci će igrati još ofanzivnije i žešće nego na svom terenu. Cilj igre je pobjeda, a drugo je način na koji će se ona ostvariti. U većini mečeva do nje se dolazi kvalitetom, a nekada je potrebna i sportska sreća da se osvoje bodovi.

  • Možete li prokomentirati rezultate ostalih selekcija iz regije na startu Lige nacija?

– Osim Bosne i Hercegovine, najviše su pokazale Makedonija, s maksimalnim učinkom u diviziji D, i Crna Gora, koja je remizirala protiv Rumunije 0:0 u gostima i pobijedila Litvaniju sa 2:0 na domaćem terenu u diviziji C. Hrvatska je doživjela katastrofu od Španije 0:6, Srbija kiksala protiv Rumunije 2:2 u Beogradu, a Slovenija je izgubila obje utakmice s Kiprom i Bugarskom rezultatom 1:2.

  • Pošto boravite u Berlinu, kakve su bile reakcije u Njemačkoj na ispadanje ‘Elfa’ u prvom krugu SP-a u Rusiji?

– Raspoloženje je bilo negativno zbo neuspjeha, ali mislim da će Nijemci brzo naći rješenje za izlaz iz te situacije. Igraju se nove utakmice i u fudbalu je normalno da su rezultati neki period slabiji, drugi put bolji, odnosno da se stvari brzo mijenjaju.

  • Da li će Bayern produžiti dominaciju u Njemačkoj, gdje je prvak šest godina zaredom od sezone 2012/13?

– Bayern ima najbolji tim i igrače, pa je glavni favorit za naslov prvaka, ispred Borussije Dortmund. Dobar start imala je i Hertha, koja nije izgubila, dok je Schalke 04, za razliku od prošle sezone, podbacio i nije osvojio ni bod u prva tri kola. Ipak je suviše rano za detaljnije ocjene, jer je prvenstvo tek počelo.

  • Kakve su mogućnosti Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige prvaka i Dinama u grupi Evropske lige?

– Teško je prognozirati, ali za Zvezdu je velika stvar što se plasirala u ovu fazu takmičenja nakon 26 godina. Mislim da druge ekipe (Liverpool, PSG i Napoli) u grupi imaju bolje šanse od Crvene zvezde za prolaz dalje u Ligi prvaka. Dinamo je u nešto boljoj poziciji za dalji plasman, pošto ima iskustvo igranja u grupnom takmičenju iz ranijih sezona Evropske lige.

  • Šta mislite o aktuelnom trenutku Veleža?

– Velež je na dobrom putu da se vrati u Premijer ligu Bosne i Hercegovine, gdje mu je i mjesto. Pobjeda nad Zvijezdom od 7:0 dobar je znak da će Velež istrajati na putu povratka u elitni rang. Vjerujem da će smoći dovoljno snage da ispuni cilj i obraduje brojne navijače.

Izvor: Al Jazeera