Marijine molitve za Gazu na Mini i Arefatu

Maria Calvo s Assilom al-Waalom: Mogla je čuti otkucaje svog srca kada je prišla Časnom Haremu (Al Jazeera)

Piše: Yasser Baamer

Kubanka Maria Louise Calvo jednako je doživljavala izraelske zločine tokom rata u Pojasu Gaze i onda kada nije bila muslimanka, kao i sada kada je prešla na islam. Štaviše, ponijela je tugu i patnje stanovnika Gaze sa sobom, iz svog grada Havane na Kubi sve do svetih mjesta na hadžu.

Dok Maria spominje izraelske zločine, svako ko je sluša dok o tome govori mora biti spreman na njenu srdžbu i lice koje preplavi crvenilo zbog svega onoga što Izrael čini. Svojim uzbuđenjem dok govori podsjeća na vođu kubanske revolucije Fidela Castra i njegove stavove koji podržavaju palestinsko pitanje.

Profesorica engleskog jezika, koja je prešla na islam prije sedam mjeseci, na ovaj put nije krenula noseći pregršt želja i nada, osim jedne, koju je ponavljala na Arefatu i Mini: “Bože, oprosti moje grijehe i spasi Gazu.”

Pedesetogodišnja Maria kaže kako je ona jedina Kubanka na hadžu, žaleći se na to da nedostaje ured za hadžije koje stižu iz Kube, te je istakla kako je neophodno da se otvore uredi za hadž i za druge zemlje u kojima žive muslimanske manjine.

Put u Meku

Ostala je veoma suzdržana kada ju je ekipa Al Jazeere upitala šta ju je potaklo da pređe na islam, iskazavši želju da pređemo na neko drugo pitanje, uz objašnjenje kako je to njena privatna stvar i zbog toga je ne voli otkrivati.

Hadžinica, čije je porijeklo špansko, dodala je još kako je njeno putovanje do Hidžaza trajalo tri dana, od dana polaska iz Havane sve do dolaska u Džedu.

I pored toga, naglasila je kako je presretna što je Božjom voljom uspjela doći iz Havane – gdje je veoma često na televiziji gledala prenos iz Meke emitiran na kanalu Časni Kur'an – u Meku kako bi se pridružila stotinama hiljada vjernika koji su stigli ove godine na hadž kako bi obavili tu dužnost.

U naš razgovor uključio se i mladić Assil Al-Waal, s namjerom da nam i on ispriča svoje iskustvo s hadžinicom iz Kube, posebno zbog toga što je on bio prva osoba koja joj je pomogla da stigne do Časnog Harema i uputio je kako da učini tavaf oko Kabe, budući da je on sezonski radnik jedne agencije za hadž.

Radost i čežnja

Al-Waal, koji ima 17 godina, kaže kako je ona stigla u Meku a da uopće nije bila svjesna da se nalazi u Meki. Pomislila je da se šalimo na njen račun kada smo joj rekli gdje je. Insistirala je da je odmah odvedemo do Časnog Harema, kako bi se uvjerila da govorimo istinu.

Stigla je u džamiju uoči jutarnje molitve i bilo je očito da su je preplavili osjećaji radosti i čežnje.

Maria se ponovo uključila u razgovor, kazavši kako je mogla čuti otkucaje svog srca kada je prišla Časnom Haremu, nakon čega su uslijedile suze prilikom prvog susreta s Kabom. Nakon što ju je često gledala samo preko televizijskog ekrana, sada ju je vidjela uživo.

Hadžinica je završila svoju priču kazavši da je zadovoljstvo koje osjeća neizmjerno i da do sada nešto poput toga nije osjetila te da obilazeći Kabu ima osjećaj kao da je sama pred Bogom, bez obzira što se oko nje nalazi ogroman broj ljudi.

Izvor: Al Jazeera