Marin Čilić ušao u polufinale US Opena

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u polufinale posljednjeg Grand Slam turnira sezone US Opena, nakon što je u četvrtfinalu, nakon dva sata i 12 minuta igre, pobijedio Čeha Tomaša Berdycha sa 6:2, 6:4, 7:6 (4).

Čilić se tako drugi put u karijeri plasirao u polufinale jednog od četiri najveća turnira na svijetu.

Prvi put to mu je uspjelo na Australian Openu 2010. godine, kada ga je na putu do finala zaustavio Andy Murray.

Bio je ovo ujedno Čilićev treći pokušaj da se domogne polufinala u New Yorku.

Prije pet godina u četvrtfinalu je izgubio od Argentinca Juana Martina del Potra, a prije dvije godine savladao ga je Novak Đoković.

U polufinalu, koje će biti igrano u subotu, Čilić će igrati protiv Švicarca Rogera Federera, koji je u četvrtfinalu savladao i Francuza Gaela Monfilsa u pet setova – 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2.

U drugom polufinalu igrat će prvi nositelj Novak Đoković (Srbija) i Kei Nishikori (Japan).

Najbolji meč u karijeri

Čilić je protiv Berdycha odigrao jedan od svojih najboljih mečeva u karijeri, posebice u prva dva seta, koja je dobio nakon nešto više od sat vremena igre.

U prvom setu Čilić je šestom tenisaču svijeta tri puta uzimao servis, uz jedan izgubljeni, za 6:2 nakon svega 28 minuta igre.

I drugi set je Čilić otvorio “breakom”, a potom sigurnom igrom prednost sačuvao za vodstvo 6:4.

Nakon što je izgubio servis na otvaranju prva dva seta, Berdych je tek u trećem setu uspio obraniti početni udarac.

Potom je načinio “break” i poveo 3:0, imao je vodstvo 4:1, no Čilić se uspio vratiti i u sedmom gemu je oduzeo servis svom suparniku za 3:4, a zatim izjednačio na 4:4.

Kako su oba tenisača zadržala svoje servis, o pobjedniku trećeg seta odlučila je 13. igra.

Iako je Berdych prvi načinio “mini break”, Čilić je odmah vratio servis, a potom kod rezultata 4:4 osvojio tri poena za konačnu pobjedu.

Stari znanci

Bio je to njihov deveti međusobni susret i četvrta Čilićeva pobjeda. Ove godine već ga je dobio prije dva mjeseca, u trećem kolu Wimbledona.

Osim u Wimbledonu, Čilić je Berdycha pobijedio još u dva navrata – 2013. na travi u Queen's Clubu, te 2011. godine u dvorani u Marseilleu.

Posljednji hrvatski polufinalist na US Openu bio je Goran Ivanišević, koji 1996. godine poražen od Petea Samprasa, nakon što je u četvrtfinalu nadigrao Stefana Edberga, kojemu je to bio posljednji meč na US Openu.

Ivanišević je i ovoga puta bio u Flushing Meadowsu, no ovoga puta kao Čilićev trener.

U petak je u New Yorku na programu polufinale tenisačica, a sastaju se Shuai Peng (Kina) – Caroline Wozniacki (Danska), Serena Williams (SAD) – Ekaterina Makarova (Rusija).

Izvor: Agencije