Marinelli: NATO nema problem sa neutralnošću Srbije

Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika vojnih snaga Srbije za otvaranje malih preduzeća (Arhiva)

Šef vojne kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji Cesare Marinelli kazao je da su odnosi NATO-a i Srbija dostigli veoma visok standard.

“Svjedoci smo veoma praktične saradnje koja, rekao bih, donosi dobrobit ne samo Srbiji, već i NATO-u, uvijek uz poštovanje srpske politike vojne neutralnosti, koju smo priznali, nema problema u vezi sa tim”, kazao je Marinelli Tanjugu.

On je naveo da NATO i Srbija sarađuju na “veoma praktičan način” i podsjetio da je NATO pomogao da se u Srbiji unište velike količine mina, zastarjele municije i lakog naoružanja, kao i da je Alijansa finansirala obuku hiljada bivših pripadnika vojnih snaga Srbije za otvaranje malih preduzeća.

“Mi također sarađujemo u programima naučnog partnerstva. Sarađujemo na naučnom polju, od razvoja biogoriva do napredne robotike”, rekao je Marinelli.

Vježba upravljanja posljedicama

On je također kazao da je prije nekoliko mjeseci Srbija je bila domaćin najveće civilne vježbe upravljanja posljedicama vanrednih situacija pod nazivom SRBIJA 2018, na kojoj je sarađivala sa Euroatlantskim centrom za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora pri NATO-u.

“Uloga Srbije kao domaćina ove vježbe bila je veoma, veoma dobra”, naveo je Marinelli.

On je dodao da je, kao kontaktna ambasada NATO-u u Srbiji, grčka ambasada u Beogradu igrala važnu ulogu u daljem razvoju odnosa između NATO-a i Srbije, a da je vojna kancelarija NATO-a za vezu blisko sarađivala sa grčkom ambasadom i pozdravlja nastavak saradnje sa norveškom ambasadom, koja je sljedeća kontaktna ambasada NATO-a u Srbiji.

“Njihova uloga je da poboljšaju dijalog, da sprovode javnu diplomatiju, da informiraju javnost u Srbiji o tome šta je NATO, šta NATO radi i da širi mnogo više znanja o tome šta NATO zapravo radi na terenu. Mislim da smo uradili prilično impresivan posao posljednjih godina kako bismo razvili zajedničko razumijevanje o zajedničkoj dobrobiti po NATO i Srbiju”, zaključio je Marinelli.

Izvor: Agencije