Mariupolj ponovo u rukama ukrajinskih snaga

Ukrajinska vojska je ponovo preuzela kontrolu nad Mariupoljem, lukom na Crnom moru, koja je bila u rukama proruskih separatista.

Akcija je počela u zoru i trajala šest sati, potvrdio je ministar unutrašnjih  poslova Arsen Avakov.

Petpro ruskih separatista i dva ukrajinska vojnika su poginula u sukobima. Mariupolj je strateški važan grad jer se nalazi na cesti koja povezuje jugoistočnu granicu Rusije s ostatkom Ukrajine. 
 
Rusija testira rakete S-300

Ruska vojska počela je danas u baltičkoj enklavi Kaljiningradu obuku za upotrebu protivzračnog sistema “S-300”, saopćilo je Ministarstvo odbrane. Rusija je pokrenula vojne manevre u Kaljiningradu ove sedmice nakon što je NATO počeo vježbe u dijelovima istočne Evrope. Borbeni avioni Sjevernoatlantske alijanse koji lete iznad Estonije, Litvanije i Letonije juče su četiri puta bili poslati u misije identifikacije ruskih aviona koji su letjeli blizu letonske granice, saopćila je vojska ove zemlje. Savremeni raketni sistem “S-300”, koji se koristi u današnjim ruskim vježbama, ima domet od 200 kilometara.

U sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginuli su deseci ljudi.

Ministar  vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je na obustavu vatre i založio se za pronalaženje rješenja za tešku humanitarnu krizu kao i za održavanje svenacionalnog dijaloga o budućnosti Ukrajine.

Napad u Donjecku

Tri osobe su poginule, a nekoliko ih je ranjeno  kada je u Donjecku eksplozivom raznesen minibus u kojem su bili tjelohranitelji  Denisa Pušilina, šefa samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Pušilin je u to vrijeme bio u Moskvi i kaže da nije koristio vozilo u prethodna dva dana.

Eksplozija se dogodila 100 metara od sjedišta administracije regiona Donjeck.

Reporter Al Jazeere Neave Barker javlja da su specijalne snage ukrajinske vojske koje provode antiterorističke akcije u regiji osumnjičene za napad.

Ruski prijedlog UN-u

Rusija je danas podnijela nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a, koja poziva na okončanje nasilja u Ukrajini i provedbu mirovnog plana Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), rekao je ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin, javlja  Hina.

“Ovo je kratak tekst, ali mislim da pokriva niz pitanja koje sada imamo pred nama u istočnoj Ukrajini”, rekao je Čurkin novinarima nakon predaje nacrta teksta 15-članom Vijeću.

Plan je zacrtao OSCE-u u maju, kako bi dao zamah dogovoru koji su u Ženevi postigli Evropska unija, Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Američke Države kako bi okončali krizu u Ukrajini.

Čurkin je rekao da nacrt rezolucije “poziva sve strane da se suzdrže od ugrožavanja života i sigurnosti civilnog stanovništva, civilne infrastrukture i humanitarnih dobara”.

Optužbe na račun Rusije

“Poziva ih da odmah prekinu nasilje i da pristanu na trajni prekid vatre”, rekao je, naglasivši da će se stručnjaci članica Vijeća sastati u petak kako bi razmotrili nacrt.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju Rusiju da potiče pobunu na istoku Ukrajine, što Moskva negira.

Separatistički pobunjenici pozvali su Rusiju da pošalje mirovnjake, ali je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako stanje ne opravdava njihovo raspoređivanje.

Čurkin je rekao kako ovaj nacrt rezolucije zamjenjuje raniji, predložen početkom mjeseca i u kojem je Rusija tražila uspostavu humanitarnih koridora u istočnoj Ukrajini, ali su zapadne članice dovele u pitanje postojanje humanitarne krize. Humanitarnih koridora nema u novom nacrtu.

Izvor: Al Jazeera i agencije