Mark Zuckerberg pristao doći u Evropski parlament

Mark Zuckerberg, Kongres, Svjedočenje, Facebook

Europski parlament (EP) priopćio je u srijedu da se osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg pristao sastati sa zastupnicima EP-a u Bruxellesu, koji od njega traže da objasni zlouporabu osobnih podataka milijuna korisnika te društvene mreže.

Predsjednik EP-a Antonio Tajani izjavio je da će Zuckerberg “biti u Bruxellesu što je prije moguće” te da se nada da će to biti idućeg tjedna, kao i da bi se direktor Facebooka trebao sastati s predsjednicima različitih grupa u EP-u, prenosi Beta od agencije AFP.

“Naši građani zaslužuju potpuno i detaljno objašnjenje i ja pozdravljam odluku g. Zuckerberga da osobno dođe pred predstavnike 500 milijuna Europljana, što je pravi korak prema obnovi povjerenja”, naveo je Tajani.

Sastanak iza zatvorenih vrata

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata tijekom konferencije predsjednika zastupničkih grupa, koja se tradicionalno održava četvrtkom, doznaje AFP.

Tajani je 20. ožujka pozvao Zuckerberga da dođe u Europski parlament nakon što se doznalo da je britanska kompanija Cambridge Analytica koristila osobne podatke desetaka milijuna ljudi prikupljenih posredstvom Facebooka bez njihova znanja i iskorištenih u radu te kompanije za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Vlasnik Facebooka svjedočio je o tome deset sati pred Kongresom SAD-a.

Elizejska palača priopćila je da će francuski predsjednik Emmanuel Macron primiti Zuckerberga i 50 čelnika velikih digitalnih kompanija u Parizu 23. svibnja.

Izvor: Agencije