Markač: Mrkšić mi je u Haagu rekao da su znali za ‘Oluju’

Hrvatski generali Mirko Norac, Mladen Markač i Ante Gotovina (Reuters)

Umirovljeni general Hrvatske vojske, Mladen Markač izjavio je kako su vojne snage Republike srpske Krajine znale da se priprema vojno-redarstvena operacija “Oluja”, kao što su i predvidjeli pravce djelovanja hrvatskih snaga.

“Za to sam saznao tijekom razgovora sa srpskim generalom Milom Mrkšićem u Haagu. Oni su točno predvidjeli pravce djelovanja Hrvatske vojske, a jedino što nisu predvidjeli bio je taj pravac s Velebita”, rekao je Markač u intervjuu za Večernji list.

Zagrebački dnevnik podsjeća kako je za Mrkšića, uz dolazak postrojbi Ante Gotovine iz Bosne i Hercegovine, jedno od najvećih iznenađenja bila upravo uloga hrvatske specijalne policije, koju je predvodio upravo Markač i koja se, za srpske snage neočekivano, spustila s Velebita. Markač navodi kako je to bila ideja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, na čelu s generalom Jankom Bobetkom.

“General Bobetko je bio dobar poznavatelj bitaka iz Drugog svjetskog rata i dobar poznavatelj tog područja i upravo je on poslao specijalce na Velebit s dugoročnom namjenom, a mi smo se uspješno prilagodili oružjem i tehnikom da bismo djelovali na takvim jako teško prohodnim kraškim terenima. Mrkšić mi je u Haagu kazao da je to za njih bilo strateško iznenađenje jer nisu računali da se gotovo 3.000 ljudi može dignuti na Velebit, već eventualno neka manja postrojba, pa su vjerovali da ćemo se kretati podvelebitskim dijelom. Njihove obavještajne službe pratile su naša zborna područja, ali mi specijalci djelovali smo mimo njih, pa je za taj plan znalo samo nekoliko naših generala”, prisjetio se Markač.

Srbi u okruženju

Priča i kako su se cjelokupne srpske snage na okupiranim područjima našle u okruženju: s jedne strane bio je Gotovina koji je došao iz BiH, s druge strane postrojbe koje je vodio Markač i koje su okruživale taj prostor.

“Kasnije sam u razgovoru s generalom Gotovinom ostao iznenađen kad sam doznao da je ustvari general Bobetko i njega i mene po istoj šabloni pripremao za izvođenje operacije ‘Oluja’. Možda baš zato ne treba čuditi što u istom trenutku kada specijalci ulaze u Gračac i general Gotovina ulazi u Knin. Razlika je možda 10 minuta”, priča Markač.

Na pitanje je li u Kninu očekivao jači otpor, odgovorio je kako teoretski jeste to očekivao, ali i priznao kako časnici Hrvatske vojske “nisu vjerovali da će srpska vojska tako brzo i neorganizirano napustiti kninsko područje”.

“Srbi su jako dobro utvrdili prvu liniju obrane, ali drugu nisu imali i mi smo to znali. Zato je u planu operacije, osim brzog prodora, bilo i probijanje te njihove plitke linije. Na taj način mi smo duboko ulazili u njihov prostor koji nije previše povezan komunikacijski i oni nisu imali izbora: ili ostati u okruženju ili pobjeći iz tog prostora. Naravno, u svemu tome pomogla je njihova neorganiziranost.

Kad je vojska krenula, krenuli su i civili, i mi smo dolaskom u Donji Lapac pratili njihove kolone koje su bile nekoliko kilometara ispred naših snaga. Bila je tu i dvojba jer su to bile kolone pune vojnog naoružanja, a između opreme i tenkova bilo je jako puno civila, ali smo prema odluci Glavnog stožera pustili taj zbjeg u Bosnu da ne bismo izazvali civilne žrtve”, naveo je Markač.

Njemu se pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu sudilo zajedno s Gotovinom i generalom Ivanom Čermakom, ali su svi oslobođeni optužbi. U aktualnoj hrvatskoj vlasti volonterski obnaša dvije političke funkcije: posebni je savjetnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i predsjednik Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije