Marković o bilbordu u Budvi: Pokušaj prekrajanja historije

Duško Marković.predvodit će listu pod nazivom Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović (Anadolija)

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je, komentirajući bilborde postavljene u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila taj grad, da Vlada neće dopustiti pokušaje prekrajanja historije.

“Već se Vlada preko Ministarstva kulture odredila prema tome. To je falsifikovanje istorije, to je neodgovoran odnos budvanskih vlasti. Crna Gora i građani Budve vide kakvu imaju vlast. Mi nećemo dozvoliti falsifikovanje istorije”, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara, prenosi portal CDM.

On je poručio da će Vlada odgovoriti na taj atak na državu Crnu Goru i na njenu historiju svojim stavom, a u nekoj narednoj fazi možda i pokretanjem nekog odgovarajućeg postupka.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopćilo je prethodno da je na bilbordima koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila Budvu, stogodišnjica oslobođenja tog grada predstavljena na način koji nije vjerodostojan i da predstavlja pokušaj falsificiranja historije.

Građanski koncept Crne Gore

U saopćenju na stranici tog ministarstva navedeno je da “najsvježijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u historijskoj faktografiji”.

Dalje se navodi da “ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore”.

Svi historijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države, navedeno je u saopćenju.

“Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)”, saopćilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, sprske trupe su, “što nedvosmisleno govore svi historijski podaci, ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi”.

“Apsolutno je nedostojno i neumjesno vršiti reviziju događaja koji su dio crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda”, navelo je Ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđnivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

“Falsifikovanje istorijskih činjenica je društveno neodgovoran i neprihvatljiv postupak”, zaključuje Ministarstvo kulture Crne Gore.

Kako navode crnogorski mediji, općina Budva je u gradu i uz Jadransku magistralu postavile bilborde povodom 100 godina od velike pobjede u Prvom svetskom ratu.

Predsjednik Općine Budva je Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore, koja je na lokalnim izborima zajedno sa Demokratskim frontom osvojila najviše glasova.

Izvor: Agencije