Marković: Parastos Draži Mihailoviću je bruka i blam SPC-a

Marković: 'Sve što smo postigli predanim radom sada je dovedeno u pitanje' (Arhiva)

Premijer Crne Gore Duško Marković najavio je promjenu zakona kako bi bilo onemogućeno držanje parastosa osobama osuđenim za ratne zločine, kako se to dogodilo u utorak kada su sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve učinili u Herceg Novom, javlja Anadolija.

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću, održan je u utorak u selu Žlijebi kod Herceg Novog.

Osim ovog, održan je i parastos Mihailoviću u Hramu Svete Trojice na Pelinskoj Rudini u Gornjem Grblju.

U Žlijebima je blizu pola sata trajalo bogosluženje u znak sjećanja na 17. jul kada je 1946. strijeljan osuđeni ratni zločinac Draža Mihailović.

Antifašističke vrijednosti

Premijer Crne Gore Duško Marković je u Skupštini Crne Gore na premijerskom satu kazao da je sveštenstvo MCP-a organiziralo parastsos ratnom zločincu i saradniku okupatora.

“To je neprihvatljivo i to vrijeđa osjećaje onih ljudi koji su vjekovima stvarali ovu državu, a posebno onih koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima demokratskog svijeta u cjelini. Neko je pokušao da nas natjera da pendrecima uđemo u crkvene odaje. Nikada to neće uraditi Vlada na čijem sam čelu. Ali je blam sveštenstva MCP da u tom prostoru organizuje parastos. Država će naći naćina da odgovori na to. Mijenjaćemo zakone pa će neko krivično odgovarati za to“, rekao je Marković.

Političke partije i antifašistička udruženja osudila su služenje parastosa četničkom vođi Draži Mihailoviću.

Ministarstvo kulture okarakteriziralo je to kao nedopustiv čin i provokaciju.

Izvor: Agencije