Marković potvrđen za Đukanovićevog nasljednika

Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) podržao je odluku Predsjedništva stranke da zamjenik stranačkog predsjednika Duško Marković bude njihov kandidat za mandatara za sastav nove crnogorske vlade.

Predsjednik DPS-a i aktualni premijer Milo Đukanović ranije je izjavio kako očekuje da će ta stranka uspjeti formirati novu vladu u idućih nekoliko tjedana “s njihovim prirodnim koalicionim partnerima”: manjinskim strankama i Socijaldemokratima.

Demokratska partija socijalista je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 36 od ukupno 81 mandata u Skupštini, čime je nastavljena 25 godina duga Đukanovićeva vladavina Crnom Gorom

Marković je godinama najbliži Đukanovićev suradnik, a prema ocjeni analitičara, nastavit će voditi politiku u istom smjeru kako je to radio i Đukanović.

Treće povlačenje Đukanovića

O tome da će se Đukanović treći put povući s državničkih dužnosti, spekuliralo se prije i tijekom izbora u Crnoj Gori.

Sva ta nagađanja u utorak navečer su dobila potvrdu, javlja Anadolija, budući da je Marković prošle godine od člana Predsjedništva imenovan u zamjenika predsjednika DPS-a.

Odlukom Đukanovića ukinuta su i potpredsjednička mjesta u stranci, a Marković je inauguriran u drugog čovjeka DPS-a.

Marković je bio glavni pregovarač u ime DPS-a kada je dogovarana Vlada izbornog povjerenja i kada je, među ostalim, i njegovim pregovaračkim sposobnostima, dio oporbe prihvatio ući u izvršnu vlast i kontrolirati izborni proces. 

Izvor: Al Jazeera i agencije