Marlon James dobitnik nagrade Man Booker

Marlon James živi u Minneapolisu i predaje pisanje na Macalester Collegeu (EPA)

Jamajčanin Marlon James (45) dobitnik je prestižne književne nagrade Man Booker za roman A Brief History of Seven Killings.

James u romanu na 686 stranica donosi priču o nasilju između jamajčanskih bandi i pokušaju ubistva zvijezde reggae muzike Boba Marleyja.

“Jamesov roman je najuzbudljiviji među knjigama koje su ušle u uži izbor. Roman je prepun iznenađenja, nasilja i psovki, a opisuje turbulentni svijet bandi i politike na tom karipskom otoku,” kazao je predsjednik žirija Michael Wood, dodavši kako je odluka o pobjedniku bila jednoglasna.

James je postao prvi Jamajčanin dobitnik ove ugledne nagrade, koja se dodijeljuje od 1969. godine.

Od prošle godine u konkurenciju mogu ući pisci bilo koje nacionalnosti čije je djelo napisano na engleskom jeziku i objavljeno u Velikoj Britaniji.

Međunarodna popularnost

Prije toga nagrada se mogla dodijeliti samo autorima sa područja Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha, Irske i Zimbabvea.

“Jamajka ima bogatu književnu tradiciju i pomalo je nestvarno da sam ja prvi Jamajčanin koji je dobio nagradu. Nadam se da neću biti i posljednji,” kazao je James, koji je, osim priznanja, dobio i 50,000 funti, a može očekivati i međunarodnu popularnost.

Primjerice, pošlogodišnji pobjednik Australac Richard Flanagan je prodao 800.000 primjeraka svoje pobjedničke knjige The Narrow Road to the Deep North.

James je otkrio kako je godinama radio u marketinškoj agenciji i pisao.

Njegova prva knjiga John Crow's Devil 70 puta je odbijena, zbog čega je odustao od pisanja.

Kada je napokon 2005. gopdine objavljena, ubrzo je postao popularan i ponovo uzeo “olovku u ruke”.

Danas živi u Minneapolisu i predaje pisanje na Macalester Collegeu.

Izvor: Agencije