Oglasi

Maroni: Berlusconi neće biti premijer

Silvio Berlusconi neće biti kandidat za premijera Italije ako na izborima pobijedi koalicija Lige za sjever i PDL-a.
Umjesto Berlusconija kandidat koalicije Lige za sjever i PDL-a za premijera mogao bi biti Angelino AlfanoAFP/ Getty

Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi neće se vratiti na dužnost predsjednika Vlade, izjavio je njegov saveznik Roberto Maroni.

Maroni je rekao da je takva mogućnost isključena sporazumom koji su u ponedjeljak postigli njegova partija Liga za sjever i Berlusconijeva partija Narod slobode (PDL), prenosi Tanjug.

Dvije stranke se nadaju da će, nakon izbora u februaru, formirati Vladu desnog centra, ali nisu imenovale kandidata za premijera.

Berlusconi je izjavio da bi mogao preuzeti dužnost ministra finansija, prenio je BBC.

Alfano kandidat

U intervjuu koji je dao ranije u ponedjeljak Berlusconi nije eksplicitno isključio sebe kao mogućeg kandidata za premijera, izjavivši da će on "biti određen ako pobijedimo", ali je nagovijestio da bi izbor mogao biti sekretar PDL-a Angelino Alfano.

"Angelino bi mogao biti naš kandidat za premijera, a ja bih mogao biti ministar finansija", rekao je Berlusconi.

PDL i euroskeptična Liga su bili saveznici do pada Berlusconija 2011, kada je premijer poslije tri mandata otišao s vlasti tokom finansijske krize i premijer Mario Monti preuzeo vlast na čelu tehnokratske Vlade.

Liga od početka nije podržavala Montijevu Vladu, dok je PDL u početku pružao podršku, prije nego što ju je uskratio prošlog mjeseca i započeo predizbornu kampanju.

Izvor: Agencije