Marš bijelih mantila u Skoplju

U Makedoniji već skoro 20 dana traje štrajk najmanje 1.500 ljekara specijalista koji ne prihvataju reforme u zdravstvu prema kojima trebaju biti plaćeni po učinku.

U subotu su održali Marš bijelih mantila od klinika gdje rade do zgrade Ministarstva zdravstva, a nema najava kada će obustava rada biti prekinuta.

Kako iz Skoplja javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, ministar odbija pregovore i najavljuje sankcije, dok ljekari sada traže susret sa premijerom.

Ministar ne želi pregovarati

Marina Temelkovska je anesteziologinja u skopskoj Klinici za intenzivnu njegu. U julu je primila manju platu, uprkos tome što je intenzivno radila.

“Prema modelu plata po učinku, koji je uveden u julu, dobila sam 89 posto plate, bez obzira na to što sam imala sedam dežurstava, te vodila i po dvije smjene u jednom danu zbog ljetnih odmora i manjeg broja radnika”, kaže ona.

Zbog novog načina obračuna plate, ljekari specijalisti u javnom zdravstvu štrajkuju već 18 dana.

Po zakonu, ako ljekar ne pruži pacijentima utvrđeni broj usluga tokom mjeseca, dobija za 20 procenata manju platu.

Uprkos nezadovoljstvu, ministar zdravstva neće povući reformu, niti pregovarati sa specijalistima.

“Problem je tu i on mora da ga riješi. Da li će to uraditi on, ili neki drugi ministar – znate ko će odlučiti”, kaže prof. dr. Milčo Panovski.

Izmijenjeni uslovi

Ljekar Milan Samardžiski kaže da zdravstveni radnici do sada nisu vodili nikakav dijalog “i zato tražimo novog partnera sa kojim ćemo pregovarati. Novog partnera za dijalog vidimo u predsjedniku Vlade.”

Međutim, ministar zdravstva Nikola Todorov ljekarima prijeti sankcijama.

Optužuje opoziciju da stoji iza obustave rada, a ljekare da su pogazili Hipokratovu zakletvu.

” Ako ljekari nastave sa nehumanim tretmanom, bit ću prisiljen preduzeti korake, i to veoma brzo, početkom sljedeće sedmice”, kaže Todorov.

U međuvremenu, na skopskim klinikama zbog štrajka specijalista radi se u izmijenjenim uslovima.

“Osim što štrajkuju, lekari obavljaju preglede kako bi utvrdili kojim je pacijentima intervencija neophodna.

I urgentna laboratorija još radi. Prave se biohemijske analize pacijenata čije se lečenje ne može odgađati”, javila je Smilevska.

“Ja sam iz Krive Palanke, ljudi na šalteru su nas primili. Zbog uputnice za bolnicu prvo su htjeli da me vrate, ali na kraju su me primili”, kaže pacijent Ljupčo Stojanovski.

Izvor: Al Jazeera