Marsu atmosferu ‘ukrali’ solarni vjetrovi

Maven, svemirska letjelica američke svemirske agencije NASA koja kruži u orbiti Marsa, otkrila je kako je sunce vjerovatno uništilo nekada debelu atmosferu i rezerve vode „Crvene planete“, javljaju agencije.

Naučnici su objavili kako i danas solarni vjetrovi oduzimaju po 100 grama atmosferskog gasa Marsa svake sekunde. Tok naelektriziranih čestica od sunca putuje brzinom od 1,61 miliona kilometara na sat.

Velike solarne oluje, koje putuju dvostruko većom brzinom, „kradu“ atmosferu Marsa 10 do 20 puta više, pa čak i u jačem omjeru.

Zbog njihovog postojanja koje se mjeri milijardama godine u prošlost, ove oluje su dovoljno jake da unište atmosferu prastarog Marsa i pretvore ga od vlažnog i toplog mjesta (potencijalno sposobnog da ima mikroskopske oblike života) u današnju ledenu i suhu pustinju.

„Ne mogu, a da ne zamišljam kako iz atmosfere Marsa odlazi po jedan hamburger ili više njih u sekundi“, kazao je novinarima nasmiješeni naučnik projekta Maven Dave Brain.

„To je slikoviti opis količine kisika i karbon-dioksida koji svake sekunde napuštaju planetu, a oba plina su upravo bitni za vodu i ukupni klimatski sistem.“

Slana voda

Posljednja otkrića o Marsu robotskih izviđača kao što je Maven, ključni su dio NASA-inog nastojanja da pošalje ljudske istražitelje na „Crvenu planetu“ 2030-ih godina.

Samo mjesec dana, otkriveni su dokazi o postojanju slane vode koja se vidi na padinama Marsa, barem u ljetnom periodu ove planete. Sljedeća NASA-ina misija počinje u martu sa pokretanjem novog orbitalnog istražitelja.

Glavni naučnik Bruce Jakosky i njegov tim prijavili suda tokom masovnih solarnih izbacivanja gasova u martu, svemirska letjelica je primijetila da su joni kisika letjeli na više nivoe atmosfere nego što se očekivalo. Istovremeno, tokovi brzih magnetskih aktivnosti ispaljivani su 4.989 kilometara u svemir.

To je dovelo naučnike do zaključka da je propadanje atmosfere Marsa vjerovatno većim dijelom rezultat velikih solarnih aktivnosti koje su se dešavale kada je ova planeta bila mlada.

Atmosfera je vjerovatno nestala za nekoliko stotina miliona godina. Mars više nema globalno magnetno polje, no kada ga je imao prije četiri milijarde godina, to je sprečavalo gubitak atmosfere, navode naučnici.

Zemljino jako magnetno polje brani našu atmosferu od direktne erozije pri udarima solarnih vjetrova.

Izvor: Al Jazeera i agencije