Maša i Vasilije ujedinili Vukovar

Ne samo Vukovar nego i cijela Hrvatska ujedinila se u humanitarnoj akciji za malu Vukovarku (Ustupljeno Al Jazeeri)

Od 1991. godine i ratnih razaranja Vukovara i stradanja njegovih građana mnoge manje ili više poznate osobe na razne su načine pokušavale ujediniti Hrvate i Srbe koji žive u tom gradu na obali Dunava. Iako su u tom cilju svoja znanja i iskustva iskušali mnogi, do nekih većih rezultata još  nije došlo. Grad je i danas manje ili više podijeljen, što je posebno vidljivo kod nekih značajnih stvari koje se vežu za rat. Niz je primjera da sugrađani, pa i susjedi, žive jedni pored drugih ne dijeleći pritom probleme, razmišljanja, ciljeve…

Međutim, ono u čemu nisu uspjeli razni stručnjaci uspjeli su Maša Čuvalo (1) i Vasilije Sentivanac (18). Riječ je o dvoje mladih Vukovaraca koji se niti znaju, niti imaju bilo kakve međusobne poveznice. Jedino zajedničko im je da su teško bolesna djeca kojoj je za liječenje u inozemstvu neophodna financijska pomoć.

Upravo zla sudbina to dvoje mladih, pred kojima je cijeli život, ujedinila je Vukovarce bez obzira na njihovu nacionalnost, vjersku ili političku pripadnost. Na javne pozive da im se pomogne uključili su se brojni Vukovarci, kao i građani iz ostalih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva, te uplaćivali koliko je tko mogao da se pomogne Maši i Vasiliju. Sredstva su se uplaćivala posredstvom donacija, ali su organizirana i prikupljanja po dječjim vrtićima, školama, koncerti, humanitarni nogometni turniri… Sudjelovali su svi.

Akcije iznad očekivanja

“Ovo je zaista za svaku pohvalu, pa i iznad svih naših očekivanja. U samo tri dana akcije skupili smo 106.000 eura potrebnih za liječenje Vasilija Sentivanca u Njemačkoj. Akcija je nastavljena i dalje, pa smo organizirali i veliki koncert narodne muzike u Sportskoj dvorani u Vukovaru”, rekao je Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO), koje je i pokrenulo humanitarnu akciju pod nazivom “Za Vasu”.

ZVO je nevladina organizacija koja okuplja općine s područja Slavonije i Baranje s pretežito srpskim stanovništvom. Za akciju se vrlo brzo, posredstvom društvenih mreža, čulo i izvan granica Hrvatske, pa su uplate počele dolaziti sa svih strana.

“Drago mi je što su ljudi prepoznali trenutak i potrebu da se pomogne jednoj mladoj osobi. Iznimno mi je drago što su se u akciju uključili i pripadnici većinskog, hrvatskog naroda, koji su također dali svoj puni doprinos da akcija uspije. ZVO će isto tako uplatiti određena sredstva i za potrebe liječenja malene Maše”, rekao je Jeremić.

Nacionalnost nebitna

Vasilije Sentivanac obolio je od akutne leukemije. Nakon prvih terapija bolest se povukla, pa je jesenas krenuo i u školu. Tada mu je ponovno pozlilo i ponovno je završio u bolnici. Sada je na liječenju u Njemačkoj, gdje će biti obavljeno presađivanje koštane srži, a što treba platiti. Vasilije je i talentirani nogometaš, koji je bio na probi i u zagrebačkom Dinamu. Igrao je i za dva najjača vukovarska nogometna kluba, inače velike rivale, koji su krajem 2016. odigrali prijateljsku nogometnu utakmicu s koje je prihod prikupljan za potrebe njegovog liječenja.

Igrali su HNK Vukovar 1991, koji ima predznak “hrvatski”, i NK Vuteks Sloga, koji, pak, ima predznak “srpski” klub.

Humanitarnu akciju tada je pokrenuo Davor Tomić, vukovarski branitelj, a na tribinama se okupilo više od 2.000 ljudi. 

“Vaske je super dijete i siguran sam da će i u ovoj utakmici pobijediti. Drago mi je da su se svi uključili”, rekao je Tomić.

Maša boluje od izuzetno rijetke i teške bolesti

Krajem prošle godine pokrenuta je i akcija prikupljanja sredstava za malenu Mašu Čuvalo, koja ima samo 13 mjeseci i koja još nije bila u svom Vukovaru. Cijelo vrijeme, otkad je rođena, Maša provodi po raznim bolnicama.

Liječnici su joj dijagnosticirali iznimno rijetku i tešku bolest – urođeni nefrotski sindrom NO4.9. Riječ je o bolesti bubrega kod koje svi proteini iz tijela odlaze putem urina. Uz tu bolest, Maša boluje i od hipertrofije lijeve klijetke, malnutricije, hepatosplenomegalije, stanja nakon CVI, stanja nakon ljevostrane nefrektomije te poremećaja koagulacije.

Maši je potrebno presaditi bubreg, što bi se trebalo obaviti ili u Italiji ili u Francuskoj s obzirom na to da se takvi zahvati ne rade u hrvatskim bolnicama. To je potrebno i platiti, pa je pokrenuta akcija i za prikupljanje sredstava za njeno liječenje. U akciju su se ponovno uključili svi Vukovarci bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Novac se prikuplja i širom Hrvatske. Organizirane su razne akcije koje imaju samo jedan cilj. Sredstva se uplaćuju posredstvom donacija, prikupljaju se u vrtićima i školama, po tvrtkama…

Pokrenuta je i humanitarna akcija pod nazivom “Imam herc za Mašu”, prodaju se majice, šalice za kavu… U Vukovaru je organiziran i humanitarni malonogometni turnir s kojeg je sav prihod išao za potrebe njezina liječenja i gdje se nije gledalo tko je tko.

Koncert klapa za Mašu i Vasilija

U Hrvatskom domu u Vukovaru održan je i koncert pod nazivom “Dalmacija na obali Dunava”, s kojega je također sav prihod išao za potrebe liječenja Maše i Vasilija. Na koncertu su nastupili mješovita klapa Elektrodalmacija iz Splita i klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca.

“Drago mi je vidjeti ovakav odaziv naših sugrađana, što još jednom pokazuje kako Vukovarci imaju veliko srce kada treba nekome pomoći. U nadi da će se Maša i Vasilije što prije oporaviti i vratiti u svoj grad, svima nam je želja da ovakvih potreba bude što manje, da naši mladi ne moraju prolaziti ovako teška liječenja. Posebno me raduje ljudskost, koja još živi u nama, što potvrđuje i veliki odaziv na koncert”, rekao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.

Humanitarne akcije prikupljanja sredstava za Mašu i Vasilija pokazale su i sve manjkavosti raznih pravilnika i zakona zbog kojih su roditelji vrlo često prinuđeni prositi kako bi osigurali liječenje ili skupe lijekove za svoju djecu. Dokaz tome jest i činjenica da su u samo nekoliko dana za potrebe liječenja Vasilija i Maše građani prikupili gotovo milijun kuna. U isto vrijeme Ministarstvo zdravstva osnovalo je poseban Fond za skupe lijekove, u koji je do polovice siječnja ove godine bilo uplaćeno samo 27.388 kuna (3.678 eura).

Propast ministrovog fonda

O uspjehu plana govori i činjenica da samo neke doze skupih lijekova koštaju i po nekoliko stotina tisuća kuna! Drugim riječima, Fond nema sredstava za kupnju nijednog lijeka.

Prilikom osnivanja najavljeno je kako će sredstva na taj račun moći uplaćivati pojedinci, pravne osobe, a da će Vlada sa svoje strane pridonijeti istim iznosom koliko će se prikupiti kroz donacije.

Treba napomenuti i kako su se roditelji teško bolesne djece nekoliko puta sastajali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem te da su i tada ukazivali na nesređenost sustava i registara, zbog čega hrvatski bolesnici ne mogu sudjelovati u kliničkim istraživanjima.

“Zdravstvo ne bi smjelo ovisiti o donacijama građana nego donijeti sustavno rješenje. Vlada, odnosno država, trebali bi biti prvi koji uplaćuju u taj fond, a ostali se onda mogu priključiti s obzirom na to da građani već izdvajaju sredstva za zdravstvo kroz poreze i doprinose”, samo su neke od poruka nezadovoljnih roditelja, koji su i dalje prinuđeni snalaziti se kako znaju i umiju kako bi osigurali liječenje svoje djece.

Izvor: Al Jazeera