Masakr u Iraku: ISIL ubio 70 članova sunitskog plemena

UN-ovo izaslanstvo u Iraku potvrdilo je masovna pogubljenja (AP)

Sunitska skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) pogubila je na zapadu Iraka 70 pripadnika sunitskog plemena koje je saveznik vlade, doznaje se od plemenskog vođe i UN-a.

Žrtve, pripadnici plemena Albu Nimr, pogubljeni su blizu Tartara, sjeverno od Ramadija, glavnog grada pokrajine Anbara, rekao je za AFP plemenski vođa Naim Gaoud.

“Žrtve su bili očevi i braća pripadnika policije, vojske i plemenskih boraca koji se bore protiv DAESH-a [arapska kratica za ISIL]”, rekao je.

“DAESH ih je pogubio hicima iz vatrenog oružja”, dodao je Gaoud, prenosi Hina.

Hatem al-Gaoud, drugi pripadnik tog plemena rekao je pak u telefonskom razgovoru za AFP da su pripadnici ISIL-a skupili desetke pripadnika tog plemena i ispalili im metak u čelo u blizini Tartara.

UN potvrdio masovna pogubljenja

No, nije mogao reći kamo je ISIL prenio trupla.

UN-ovo izaslanstvo u Iraku potvrdilo je ta masovna pogubljenja. “Ovo nije prvi napad na pripadnike Albu Nimra otkako su se djelatno usprotivili ISIL-u”, potvrdilo je UN-ovo izaslanstvo u elektroničkoj poruci AFP-u.

Iračke sigurnosne snage su uz potporu zračnih udara međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država, u nedjelju počele veliku operaciju zapadno od Ramadija, još više se približivši glavnom mjestu pokrajine Anbara koje su borci ISIL-a zauzeli u svibnju.

Sunitska plemena u Iraku su duboko podijeljena u vezi ISIL-a, koji ih nastoji privući ili pokoriti izmjenjujući ‘mrkvu i batinu’, ocjenjuju analitičari.

Izvor: Agencije