Mascheranu godina zatvora zbog utaje poreza

Mascherano od 2011. do 2012. utajio 1,5 miliona eura poreza od autorskih prava na fotografije i videosnimke (EPA)

Nogometaš Barcelone Javier Mascherano osuđen je na godinu dana zatvora, nakon što je danas na suđenju priznao da je utajio 1,5 miliona eura poreza u 2011. i 2012. godini.

Kako prenosi Marca, Argentinac ipak neće u pritvor, jer je pristao da plati novčanu kaznu od 815.000 eura u zamjenu za uslovnu kaznu.

Problem sa porezom imaju i Argentinac Lionel Messi i Brazilac Neymar, također nogometaši Barcelone, što znači da bi i u njihovom slučaju trebalo očekivati sličnu kaznu.

Alonso odbacio navode

Prije nekoliko mjeseci je objavljeno da su nogometaši Bayern Minhena i Barcelone, Španac Xabi Alonso i Argentinac Javier Mascherano, pod istragom u svojim zemljama zbog navoda o utaji poreza na prihode od autorskih prava za objavljene fotografije i videosnimke s njihovim likom.

Alonso je pod istragom zbog sumnji da od 2010. do 2012. godine, u vrijeme kada je igrao za španski klub Real Madrid, nije plaćao porez na prihode od autorskih prava za objavljene fotografije i videosnimke.

Tada je objavljeno da je Mascherano od 2011. do 2012. utajio 1,5 miliona eura poreza od autorskih prava na fotografije i videosnimke.

U njegovom slučaju, novac je navodno prebacivan na bankovne račune u Miamiju i Madeiri.

Isti agent zastupa Alonsa i Mascherana po pitanju korištenja fotografija i videosnimaka s njihovim likom.

Izvor: Agencije