Mašinovođe u Njemačkoj zahtijevaju veće plate

Željeznički promet u Njemačkoj i dalje stoji.  Mašinovođe diljem zemlje protestuju drugi dan. 

Operator željeznica Deutsche Bahn, uspio je da održi jedan broj metroa aktivnim, ali njemački mediji izvještavaju da dvije trećine vozova koji saobraćaju dužim linijama i 85 posto lokalnih nije u opticaju.

“Ovaj totalno neshvatljivi štrajk znači da su se, uprkos izmjenama rasporeda, stotine hiljada naših klijenata morale pomiriti sa prekidom saobraćaja. Štrajk ide i na trošak mnogih uposlenika u željeznicama, a da ne spominjem stotine hiljada vozača koji su se našli u strašnim saobraćajnim gužvama na cestama širom zemlje”, kazao je glasnogovornik Deutsche Bahna, Achim Stauss.

Sindikat mašinovođa njemačkih željeznica stupio je u štrajk, zahtijevajući povišicu plata od pet posto i manji broj radnih sati.

Plate u Švicarskoj

Inače, mašinovođe u ovoj zemlji zarađuju između hiljadu i po do dvije hiljade eura mjesečno, što je duplo manje od njihovih kolega u susjednoj Švicarskoj.

“U jednu ruku razumijem da žele veća primanja. Ali za ljude poput mene, koji su krenuli na praznike, ovaj štrajk je veoma nezgodan, jer smo zamalo zakasnili na avion. Srećom, pronašli smo voz preko belgijskog operatera”, zaključio je putnik, Guido Strauf.

Štrajk je najavljen u ponedeljak. Večeras bi trebalo da bude okončan za putničke, a sutra za teretne vozove.

Kako tvrde iz Detusche Bahna, samo jedan dan štrajka nosi sa sobom cijenu od blizu deset miliona eura.

Izvor: Al Jazeera