Masovne antivladine demonstracije u Bangkoku

Današnji protest smatra se testom popularnosti antivladinog pokreta budući da se broj demonstranata proteklih sedmica znatno smanjio (AP)

Deseci tisuća protivnika Tajlandske vlade okupili su se danas na prosvjedu u Bangkoku u najnovijem pokušaju da sruše s vlasti premijerku Yingluck Shinawatra, dan prije glasovanja za novi senat.

Mašući zastavama i zviždeći, prosvjednici su krenuli u prosvjednu šetnju od parka Lumpini u poslovnom dijelu Bangkoka do starog dijela grada, prenosi Reuters.

“Ima dovoljno prosvjednika da izazovu probleme u prometu, ali ima manje sudionika nego na ranijim prosvjedima”, izjavio je premijerkin savjetnik za sigurnost Paradorn Pattanathabutr.

“Mislimo da će se okupiti 50.000 ljudi. Prosvjednici još pristižu sa strane i iz samog grada. Imamo 8.000 policajaca koji su u pripravnosti ako bude nasilja, ali ne očekujemo da se bilo što dogodi”, dodao je.

Sve manje prosvjednika

Na Tajlandu vlada politička kriza od kada je bivši premijer Thaksin Shinawatra, brat sadašnje premijerke, svrgnut 2006. u državnom udaru.

S jedne strane, u sukobu su srednja klasa u Bangkoku i monarhistička elita, a s druge uglavnom siromašnije pristaše obitelji Shinawatra, stanovnici iz ruralnih područja.

Današnji prosvjed se smatra testom popularnosti antivladinog pokreta, budući da se broj prosvjednika proteklih tjedana znatno smanjio.

Sredinom jutra policija je objavila procjenu da se na prosvjedu okupilo blizu 30.000 ljudi. Blizu 500 prosvjednika iz skupine “Studentska mreža” i skupine “Narod za reformu Tajlanda”, koja se odvojila od glavne prosvjedne skupine, upalo je u zgradu Vlade u kojoj više uglavnom nema dužnosnika.

Tijekom proteklih pet mjeseci prosvjednici su zatvorili zgrade državne administracije, remetili su izbore 2. veljače koje je sud poništio 21. ožujka pa se Tajland nalazi u političkom vakuumu, a Yingluck Shinawatra je premijerka tehničke vlade s ograničenim ovlastima.

Od izbijanja najnovijeg vala prosvjeda u studenom prošle godine u sukobima je poginulo 23 ljudi.

Traže političke i izborne reforme

Prosvjednici traže političke i izborne reforme prije novih općih izbora i okončanje Thaksinovog utjecaja u zemlji.

“Više ne prihvaćamo ovaj represivni režim. Oni, Thaksin i Yingluck, više nisu dobrodošli na Tajland”, izjavio je vođa prosvjeda Suthep Thaugsuban.

Premijerka nije poslušala apele prosvjednika koji su tražili njezinu ostavku.

Ona ima rok do ponedeljka za obranu pred Nacionalnom komisijom za borbu protiv korupcije, nakon što je optužena za zanemarivanje dužnosti zbog sheme kupovanja riže, koja je donijela goleme gubitke.

Ako komisija preporuči javnu optužbu, Senat bi je mogao smijeniti. U Senatu će se glasovati za 77 od ukupno 150 senatora, a očekuje se da će većinu imati protivnici Thaksina. 

Izvor: Agencije