Masovne vojne vježbe širom Rusije

Vojska podignuta na najviši stepen uzbune u svih devet vremenskih zona Rusije (EPA)

Rusija se priprema odbiti moguće simultane kopnene i pomorske napade na svoje granice i u okviru toga pokrenute su masovne vojne vježbe u kojima učestvuju desetine hiljada vojnika svih rodova vojske.

U svih devet vremenskih zona Rusije i duž granice sa zemljama NATO-a na najviši stepen uzbune podignute su motorizovana pješadija, borbena avijacija i “specnaz” trupe, prenijeli su ruski mediji.

Ruski vojni manevri odvijaju se istovremeno sa američkim vježbama u regiji Baltika i manevrima NATO-a u Crnom moru.

“Rusija je obavijestila OSCE o manevrima svoje Sjeverne flote, koji traju do 21. marta”, rekao je zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

Zona vježbi Sjeverne flote proteže se do Norveškog mora, a broj pomorskih grupa je povećan na pet, ističe Rusko ministarstvo odbrane, uz napomenu kako je najmanje 20 brodova ruske Baltičke flote na moru raspoređen nekoliko taktičkih grupa i izvode vježbe.

‘Rusija uči živjeti pod sankcijama’

Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski lider Petro Porošenko složili su se da se pitanje sankcija Rusiji mora povezati sa punom primjenom mirovnog sporazuma iz Minska, poručila je Bijela kuća.

Sve dok Rusija nastavlja podsticati nestabilnost u Ukrajini, međunarodna zajednica mora biti spremna povećati cijenu koju će Rusija platiti za takve akcije, prenio je Reuters zajednički stav Bidena i Porošenka.

U međuvremenu im je odgovorio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da “Rusija uči živjeti efikasno pod sankcijama”.

Ipak nije želio komentarisati izjavu američkog predsjednika Baracka Obame koji je rekao da sankcije Rusiji ostaju.

“Pitanje sankcija treba postaviti Bijeloj kući i Washingtonu, ne Rusiji. Ne smatramo da su te sankcije naš problem. One su problem zemalja koje su ih nametnule”, rekao je Peskov.

Peskov je ponovio da Rusija smatra kako cijela retorika o sankcijama “nije razumna ni politički mudra, kao niti dalekovidna”.

Izvor: Agencije