Masovni hakerski udari na izraelske stranice

Slika koja se pojavljivala na brojnim izraelskim stranicama koje je oborila grupa Anonymous (Anonymus)

Više od 44 miliona hakerskih napada na web stranice izraelske Vlade zabilježeno je od početka sukoba u Gazi, saopćili su izraelski zvaničnici.

Ova statistika, koju je objavila izraelska Vlada, ukazuje da je najviše pokušaja bilo u slučaju stranica povezanih sa odbranom, dok je 10 miliona puta napadnuta stranica izraelskog premijera, sedam miliona puta stranica ministra vanjskih poslova i tri miliona puta stranica premijera.

Izraelski ministar finansija Yuval Steinitz rekao je da je samo jedna stranica, koju nije htio imenovati, zaista oborena, ali je, prema njegovim riječima, bila online nakon 10 minuta.

Međutim, međunarodna grupa online aktivista Anonymous objavila je listu 700 izraelskih stranica za koje tvrdi da su njena meta kao odgovor na posljednje zračne napade na Gazu.

Jedna od najčešćih meta kampanje nazvane ‘OpIsrael’ (Operacija Izrael) bila je Mashava – stranica međunarodnog razvojnog programa Ministarstva vanjskih poslova.

Grupa Anonymous je u četvrtak ujutro izdala saopćenje u kojem je pozvala druge hakere da napadnu stranice povezane sa izraelskom Vladom ili vojskom.

Društvene mreže

Među drugim stranicama koje su bila meta hakerskih napada je ona izraelske stranke Kadima, koja je prestala raditi nedugo nakon što je hakirana, te stranica Banke Jerusalema.

Većina hakiranih stranica bila je nedostupna, ali na nekima su objavljene propalestinske slike i poruke.

Steinitz je rekao je da su napadi izvedeni širom svijeta, ali da većina dolazi iz Izraela i palestinskih teritorija.

„Informatičko odjeljenje Ministarstva nastavit će blokirati milione napada“, rekao je on.

Izrael koristi sve kapacitete društvenih mreža kako bi promovirao svoje stavove.

Izraelska vojska prisutna je gotovo na svakoj društvenoj mreži koja postoji, dok su propalestinski aktivisti i palestinski borci najaktivniji na Twitteru.  

Izvor: Agencije